Boki trójkąta mają długość: 12cm, 10cm i 10cm. Oblicz odległość między środkiem okręgu wpisanego w trójkąt, a środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
Proszę o pomoc bo nie mam wzorów dot. trójkąta równoramiennego (tylko prostokątny)...
Ogręgi wpisane i opisane - trójkąt równoramienny
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Ogręgi wpisane i opisane - trójkąt równoramienny
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot ah}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c}{2} \cdot r}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b+c}{2} \cdot r}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)