planimetria okrąg o środku A

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dusiek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 10:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

planimetria okrąg o środku A

Post autor: dusiek91 »

Dany jest okrąg o środku A i promieniu r oraz kwadrat ABCD o boku a. Ile punktów wspólnych z tym okręgiem ma prosta BD?
a) \(\displaystyle{ r=4}\), \(\displaystyle{ a= 3\sqrt{2}}\),
b) \(\displaystyle{ r=\sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ a= 4}\).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, o 15:41 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

planimetria okrąg o środku A

Post autor: anna_ »

d - odległość punktu A od prostej BD (długość połowy przekątnej kwadratu)
\(\displaystyle{ d= \frac{a\sqrt2}{2}}\)
a)
\(\displaystyle{ d= \frac{3\sqrt2 \cdot \sqrt2}{2}=3 < r}\) - dwa punkty wspólne
b)
\(\displaystyle{ d= \frac{4\sqrt2}{2}=2\sqrt2 > r}\) - brak punktów wspólnych
ODPOWIEDZ