Styczne do okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dusiek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 10:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Styczne do okręgu

Post autor: dusiek91 »

Dwie styczne do okręgu o promieniu 4 cm przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty styczności, punkt przecięcia się stycznych i środek okręgu.
a) \(\displaystyle{ \alpha = 90^o}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha = 60^o}\)
c) \(\displaystyle{ \alpha = 120^o}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, o 15:28 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Styczne do okręgu

Post autor: lukasz1804 »

Prosta łącząca środek okręgu z punktem przecięcia się stycznych jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Co więcej, dzieli ona dany czworokąt na dwa przystające trójkąty prostokątne (styczna do okręgu jest prostopadła do promienia okręgu wyznaczonego przez punkt styczności). W każdym z tych trójkątów jedna z przyprostokątnych jest równa promieniowi okręgu, tj. 4cm, a druga ma długość \(\displaystyle{ 4 cm\cdot\cot\frac{\alpha}{2}}\).
Stąd i ze wzoru na pole trójkąta obliczymy pole \(\displaystyle{ P}\) czworokąta:
\(\displaystyle{ P=2\cdot\frac{1}{2}\cdot 4 cm\cdot 4 cm\cdot\cot\frac{\alpha}{2}=16\cdot\cot\frac{\alpha}{2}\ cm^2}\).

W konkretnych przypadkach a), b), c) wystarczy teraz podstawić wartości kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
ODPOWIEDZ