zadanie, pole rombu, twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: www
zadanie, pole rombu, twierdzenie Talesa
W rąbie o boku 10 cm, wierzchołek D kąta rozwartego połączono ze środkami K i L boków przeciwległych. Oblicz pole rombu, jezeli pole trójkata DKL równa sie 36 cm kwadrat
zadanie, pole rombu, twierdzenie Talesa
nie wiem, czy dla rąbu mogę zastosować wzory dotyczące rombu, ale jeśli tak to proszę:
\(\displaystyle{ x}\) - kąt ostry albo rozwarty
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=10\cdot 10\cdot \sin x}\) (i)
i:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=\mbox{[Pole BKL]}+\mbox{[Pole AKD]}+\mbox{[Pole CLD]}+\mbox{[Pole KLD]}}\)
Pod pierwsze trzy pola podstawiam pola z wzoru: \(\displaystyle{ \mbox{[Pole trojkata]}=\mbox{[Bok1]}\cdot \mbox{[Bok2]}\cdot \sin \mbox{[Kat miedzy Bok1 a Bok2]}/2}\), od razu korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \sin x= \sin (180-x)}\), a pod czwarte z treści:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=62,5\cdot \sin x+36}\) (ii)
Po odjęciu stronami (ii) od (i) i przekształceniu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \sin x=0,96}\)
Po podstawieniu do (i) wychodzi:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=96}\)
\(\displaystyle{ x}\) - kąt ostry albo rozwarty
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=10\cdot 10\cdot \sin x}\) (i)
i:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=\mbox{[Pole BKL]}+\mbox{[Pole AKD]}+\mbox{[Pole CLD]}+\mbox{[Pole KLD]}}\)
Pod pierwsze trzy pola podstawiam pola z wzoru: \(\displaystyle{ \mbox{[Pole trojkata]}=\mbox{[Bok1]}\cdot \mbox{[Bok2]}\cdot \sin \mbox{[Kat miedzy Bok1 a Bok2]}/2}\), od razu korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \sin x= \sin (180-x)}\), a pod czwarte z treści:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=62,5\cdot \sin x+36}\) (ii)
Po odjęciu stronami (ii) od (i) i przekształceniu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \sin x=0,96}\)
Po podstawieniu do (i) wychodzi:
\(\displaystyle{ \mbox{[Pole rombu]}=96}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
zadanie, pole rombu, twierdzenie Talesa
Jesli nie zrobilem zadnego glupiego bledu, to informacja o dlugosci boku jest zbedna.
Z twierdzenia o linii srodkowej trojkata zastosowanego dla \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) mamy \(\displaystyle{ 2KL = AC}\).
Wiemy, ze linia ta dzieli wysokosc trojkata na dwie rowne czesci, wiec \(\displaystyle{ 4EB=BD}\).
Niech \(\displaystyle{ BD=d_2}\) oraz \(\displaystyle{ AC=d_1}\).
\(\displaystyle{ [KLD] = \frac{\frac{d_1}{2}\cdot \frac{3d_2}{4}}{2}}\), a \(\displaystyle{ [ABCD] = \frac{d_1d_2}{2}}\), czyli dostajemy prosto \(\displaystyle{ [ABCD]=96}\).