dowód , kąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

dowód , kąty

Post autor: tomi140 »

W kątach przyległych ABC , DBC poprowadzono dusieczne i proste , równoległą AD , która przecina te dwusieczne odpowiednio w pkt E i F zaś ramie BC przecina w pkt K . Wykaż , że EK=KF.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

dowód , kąty

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/f2bf93820dc/


Trójkąt \(\displaystyle{ BEK}\) jest równoramienny
\(\displaystyle{ |EK|=|KB|}\)
Trójkąt BFK jest równoramienny
\(\displaystyle{ |KF|=|KB|}\)

Stąd:
\(\displaystyle{ |EK|=|KF|}\)
ODPOWIEDZ