długość żyłki latawca
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 13 razy
długość żyłki latawca
Z dwóch cienkich sklejek o długości 0,8m i 1,05m wykonano szkielet latawca.Dłuższa sklejka wyznacza oś symetrii krótszej sklejki i jest podzielona przez punkt przecięcia sie z krótszą sklejką na odcinki, których długości mają się do siebie 2:5. Następnie końce tych sklejek połączono kolejno żyłką, wyznacz w twn sposób boki latawca. Oblicz długość tej żyłki
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
długość żyłki latawca
Otrzyamna figure nazywamy deltoidem. Sklejki sa jego przekatnymi, a zylka tworzy boki. Interesuje nas obwod czyli dlugosc zylki.
Przekatne podzielily nasz deltoid na dwie pary przystajacych trojkatow prostokatnych.
a - dlugosc krotszego boku deltoidu
b - dlugosc dluzszego boku deltoidu
c - polowa dlugosci krotszj przekatnej (krotszej listewki (c = 0,4 m)
d,e - odcinki ktore skladaja sie na dluzsza przekatna (listewka zostala podzielona w stosunku 2/5 na 7 elelmentarnych odinkow x)
\(\displaystyle{ \frac{d}{e} = \frac{2x}{5x}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{1,05}{7} = 0,15}\)
\(\displaystyle{ d = 0,3 m}\)
\(\displaystyle{ e = 0,75 m}\)
Teraz pozostalo Ci z Tw. Pitagorasa obliczyc a,b...
Dlugosc wykorzystanej zylki = 2a + 2b.
Przekatne podzielily nasz deltoid na dwie pary przystajacych trojkatow prostokatnych.
a - dlugosc krotszego boku deltoidu
b - dlugosc dluzszego boku deltoidu
c - polowa dlugosci krotszj przekatnej (krotszej listewki (c = 0,4 m)
d,e - odcinki ktore skladaja sie na dluzsza przekatna (listewka zostala podzielona w stosunku 2/5 na 7 elelmentarnych odinkow x)
\(\displaystyle{ \frac{d}{e} = \frac{2x}{5x}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{1,05}{7} = 0,15}\)
\(\displaystyle{ d = 0,3 m}\)
\(\displaystyle{ e = 0,75 m}\)
Teraz pozostalo Ci z Tw. Pitagorasa obliczyc a,b...
Dlugosc wykorzystanej zylki = 2a + 2b.