czworokątny materiał

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

czworokątny materiał

Post autor: delonge »

1. Kwawłek czworokątnego materiału o obwodzie 3 m przecięto wzdłuż jednej z jego przekątnych. Powstały dwie chusty w kształcie trójkąta równoramiennego: jedna o obwodzie 1,8m a druga o obwodzie 2,8m. Linia rozcięcia stanowi podstawę pierwszego trójkąta, a dla drugiego jest ramieniem. Wyznacz wymiary obu chust.

rozpisałem układ równań i niewiem co dalej z tym zrobić
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokątny materiał

Post autor: piasek101 »

Napisz jaki masz układ (bo jest raczej bezproblemowy); możesz bez klamry - coś podpowiemy.
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

czworokątny materiał

Post autor: delonge »

2a+f+b=3m
2f+b=1,8m
f+2a=2,8
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokątny materiał

Post autor: piasek101 »

delonge pisze:2a+f+b=3m
2f+b=1,8m
f+2a=2,8
Mam inny :
2a+f+b=3
2f+b=2,8
2a+f=1,8

Całe ostatnie wstawić do pierwszego i już masz (b).
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

czworokątny materiał

Post autor: delonge »

na czym ma polegać to wstawienie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokątny materiał

Post autor: piasek101 »

delonge pisze:na czym ma polegać to wstawienie?
Pierwsze to :
\(\displaystyle{ (2a+f)+b=3}\)

A trzecie :
\(\displaystyle{ (2a+f)=1,8}\) (zatem z trzeciego widać, że ten nawias jest = 1,8 i tyle mozesz wpisać zamiast niego w pierwszym równaniu - taka operacja to ,,wstawienie")
ODPOWIEDZ