pole trojkata rownoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Roxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 kwie 2006, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mikołów
Podziękował: 3 razy

pole trojkata rownoramiennego

Post autor: Roxy »

Czesc,

Moglby mi ktos pomoc z zadaniem o nastepujacej tresci:
"W trojkacie rownoramiennym stosunek dlugosci ramienia do dlugosci podstawy wynosi 3:5. Oblicz pole trojkata, wiedzac, ze jego obwod wynosi 55 cm" ?

Z gory dzieki za wszelka pomoc!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

pole trojkata rownoramiennego

Post autor: `vekan »

a+b+b = 55

znasz stosunek a do b - wylicz sobie a i b

potem podstaw pod wzór Herona i sprawaz glowy
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

pole trojkata rownoramiennego

Post autor: Tomasz Rużycki »

Inna droga - wyznacz sobie cosinus kata przy podstawie, potem sinus i wstaw do \(\displaystyle{ 2S=ab\sin\alpha}\), mniej rachunkow.
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

pole trojkata rownoramiennego

Post autor: Ziom Ziomisław »

`vekan pisze:znasz stosunek a do b - wylicz sobie a i b potem podstaw pod wzór Herona
Na dobry początek proponuje tak:
x-długość ramienia y-długość podstawy. Wiemy, że:
5x=3y
x=\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)y
Oraz:
2x+y=55
Zatem:
2*\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)y=55
y=\(\displaystyle{ \frac{55*5}{3*2}}\)
y=\(\displaystyle{ \frac{275}{6}}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{55}{2}}\)
Mozemy obliczyć teraz p (połowę obwodu
p=\(\displaystyle{ \frac{275}{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{55}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{440}{6}}\)
Mozemy teraz obliczyć Pole ze wzoru Herona i po zadanku .
ODPOWIEDZ