Boki w czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madziaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 paź 2008, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

Boki w czworokącie

Post autor: madziaczek »



Trzeba odliczyć pozostałe boki. Wyliczyłam że ką BDC=15 stopni, w środku powinna być literka O więc DOC=120, BOC=60, DOA=60, BOA=120. Ale nie wiem co dalej
madzia333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 sie 2009, o 12:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Boki w czworokącie

Post autor: madzia333 »

A jak obliczyłaś ten kąt? Oczywiście BO nie równa się OD, bo na twoim rysunku jest to niezbyt jasne.
ODPOWIEDZ