styczne i okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

styczne i okręgi

Post autor: delonge »

1. Do okręgów o1 i o2 stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólną styczną zewnętrzną BC (B, C- punkty styczności). Udowodnij że BAC=90
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

styczne i okręgi

Post autor: Justka »

Wskazówki:
1. Zauważ, że trójkąty \(\displaystyle{ AO_1B}\) oraz \(\displaystyle{ AO_2C}\) są równoramienne.
2. Oznacz sobie \(\displaystyle{ \sphericalangle O_1BA =\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle O_2CA=\beta}\) i skorzystaj z tego, że promień okręgu poprowadzony do punkty styczności jest prostopadły do stycznej.
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

styczne i okręgi

Post autor: delonge »

może jeszcze jakaś podpowiedź??
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

styczne i okręgi

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \sphericalangle BAO_1+ \sphericalangle CAO_2+ \sphericalangle BAC=180^0}\)
ODPOWIEDZ