Obliczenie promienia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karolabr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 12:45
Płeć: Kobieta

Obliczenie promienia

Post autor: karolabr »

Proszę o pomoc w roziązaniu zadania. W kwadrat o boku 1 wpisano okręg. W rogu wpisano mniejszy, styczny do dużego okręgu i kwadratu. Jak obliczyć jego promień? tak wygląda rysunek do zadania:
z góry dzięki za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczenie promienia

Post autor: piasek101 »

Na przekątną kwadratu wchodzi :
- średnica dużego
- średnica małego
- oraz \(\displaystyle{ \sqrt 2}\) średnicy małego
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Obliczenie promienia

Post autor: Shameyka »

Przekątna kwadratu to 2 duze promienie R i 4 male przekatna to pierwiastek z 2. pierw. z 2=2R+4r 2R=1
r= (\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)-1):4
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2009, o 18:33 przez Shameyka, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczenie promienia

Post autor: piasek101 »

Shameyka pisze:Przekątna kwadratu to 2 duze promienie R i 4 male przekatna to pierwiastek z 2. pierw. z 2=2R+4r 2R=1
r= (\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)-1):2
Nieczytelne i nie jest prawdą.
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Obliczenie promienia

Post autor: Shameyka »

Niby jak nie jest prawdą? Jak sie wczytasz to bedzie czytelne.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczenie promienia

Post autor: piasek101 »

Shameyka pisze:Niby jak nie jest prawdą? Jak sie wczytasz to bedzie czytelne.
Obejrzyj rysunek i zauważ - nie zauważyłaś, że Ci końców przekątnej ,, nie objęły" podane przez Ciebie promienie.

Poczytaj uważnie mój pierwszy post.
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Obliczenie promienia

Post autor: Shameyka »

dobra dobra niech bedzie
ODPOWIEDZ