Prosze o pomoc przy rozwiązaniu zadania.
Z wierzchołków kwadratu o boku a, jako ze środków zakreślono 4 okręgi o promieniu a/2. Znajdź promienie okręgow stycznych do tych czterech okręgów jednoczesnie.
Zadania z pierwszej klasy liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 21:13
- Płeć: Kobieta
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Zadania z pierwszej klasy liceum
\(\displaystyle{ {
\begin{pspicture}(0,-7.18)(14.42,7.18)
\psframe[linewidth=0.04,dimen=outer](9.78,3.32)(3.86,-2.6)
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.96,3.2){3.0}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.97,-2.65){2.91}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](9.65,-2.73){2.83}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](9.95,3.19){2.97}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](6.88,0.32){1.24}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](7.18,0.0){7.18}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](14.37,3.99){0.01}
\psline[linewidth=0.04cm](3.86,-2.54)(9.74,3.28)
\psline[linewidth=0.04cm](1.7,-4.6)(3.86,-2.52)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(6.0,-0.44)
\lineto(6.06,-0.45)
\curveto(6.09,-0.455)(6.165,-0.455)(6.21,-0.45)
\curveto(6.255,-0.445)(6.335,-0.42)(6.37,-0.4)
\curveto(6.405,-0.38)(6.475,-0.33)(6.51,-0.3)
\curveto(6.545,-0.27)(6.6,-0.21)(6.62,-0.18)
\curveto(6.64,-0.15)(6.68,-0.09)(6.7,-0.06)
\curveto(6.72,-0.03)(6.76,0.02)(6.78,0.04)
\curveto(6.8,0.06)(6.835,0.1)(6.85,0.12)
\curveto(6.865,0.14)(6.895,0.165)(6.91,0.17)
\curveto(6.925,0.175)(6.955,0.175)(6.97,0.17)
\curveto(6.985,0.165)(7.02,0.165)(7.04,0.17)
\curveto(7.06,0.175)(7.08,0.205)(7.08,0.23)
\curveto(7.08,0.255)(7.095,0.31)(7.11,0.34)
\curveto(7.125,0.37)(7.17,0.435)(7.2,0.47)
\curveto(7.23,0.505)(7.275,0.565)(7.29,0.59)
\curveto(7.305,0.615)(7.35,0.665)(7.38,0.69)
\curveto(7.41,0.715)(7.46,0.765)(7.48,0.79)
\curveto(7.5,0.815)(7.55,0.87)(7.58,0.9)
\curveto(7.61,0.93)(7.65,0.98)(7.66,1.0)
\curveto(7.67,1.02)(7.695,1.055)(7.71,1.07)
\curveto(7.725,1.085)(7.72,1.13)(7.7,1.16)
\curveto(7.68,1.19)(7.65,1.23)(7.62,1.26)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(7.28,0.1)
\lineto(7.3,0.14)
\curveto(7.31,0.16)(7.325,0.145)(7.33,0.11)
\curveto(7.335,0.075)(7.315,0.0050)(7.29,-0.03)
\curveto(7.265,-0.065)(7.22,-0.12)(7.2,-0.14)
\curveto(7.18,-0.16)(7.16,-0.15)(7.16,-0.12)
\curveto(7.16,-0.09)(7.18,-0.07)(7.2,-0.08)
\curveto(7.22,-0.09)(7.26,-0.11)(7.28,-0.12)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(7.44,0.04)
\lineto(7.47,-0.02)
\curveto(7.485,-0.05)(7.51,-0.06)(7.52,-0.04)
\curveto(7.53,-0.02)(7.56,0.02)(7.58,0.04)
\curveto(7.6,0.06)(7.64,0.08)(7.66,0.08)
\curveto(7.68,0.08)(7.71,0.08)(7.74,0.08)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(6.78,0.34)
\lineto(6.87,0.29)
\curveto(6.915,0.265)(7.015,0.11)(7.07,-0.02)
\curveto(7.125,-0.15)(7.18,-0.345)(7.18,-0.41)
\curveto(7.18,-0.475)(7.135,-0.625)(7.09,-0.71)
\curveto(7.045,-0.795)(6.94,-0.97)(6.88,-1.06)
\curveto(6.82,-1.15)(6.695,-1.32)(6.63,-1.4)
\curveto(6.565,-1.48)(6.44,-1.615)(6.38,-1.67)
\curveto(6.32,-1.725)(6.15,-1.85)(6.04,-1.92)
\curveto(5.93,-1.99)(5.77,-2.11)(5.72,-2.16)
\curveto(5.67,-2.21)(5.555,-2.32)(5.49,-2.38)
\curveto(5.425,-2.44)(5.315,-2.54)(5.27,-2.58)
\curveto(5.225,-2.62)(5.165,-2.7)(5.15,-2.74)
\curveto(5.135,-2.78)(5.14,-2.855)(5.16,-2.89)
\curveto(5.18,-2.925)(5.24,-2.965)(5.28,-2.97)
\curveto(5.32,-2.975)(5.395,-2.99)(5.43,-3.0)
\curveto(5.465,-3.01)(5.5,-3.075)(5.5,-3.13)
\curveto(5.5,-3.185)(5.435,-3.31)(5.37,-3.38)
\curveto(5.305,-3.45)(5.195,-3.57)(5.15,-3.62)
\curveto(5.105,-3.67)(5.0,-3.765)(4.94,-3.81)
\curveto(4.88,-3.855)(4.75,-3.93)(4.68,-3.96)
\curveto(4.61,-3.99)(4.465,-4.045)(4.39,-4.07)
\curveto(4.315,-4.095)(4.17,-4.15)(4.1,-4.18)
\curveto(4.03,-4.21)(3.9,-4.265)(3.84,-4.29)
\curveto(3.78,-4.315)(3.66,-4.365)(3.6,-4.39)
\curveto(3.54,-4.415)(3.395,-4.495)(3.31,-4.55)
\curveto(3.225,-4.605)(3.04,-4.69)(2.94,-4.72)
\curveto(2.84,-4.75)(2.645,-4.78)(2.55,-4.78)
\curveto(2.455,-4.78)(2.31,-4.785)(2.26,-4.79)
\curveto(2.21,-4.795)(2.11,-4.8)(2.06,-4.8)
\curveto(2.01,-4.8)(1.935,-4.8)(1.91,-4.8)
\curveto(1.885,-4.8)(1.845,-4.785)(1.83,-4.77)
\curveto(1.815,-4.755)(1.795,-4.735)(1.78,-4.72)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(5.76,-3.04)
\lineto(5.76,-3.27)
\curveto(5.76,-3.385)(5.76,-3.535)(5.76,-3.57)
\curveto(5.76,-3.605)(5.76,-3.495)(5.76,-3.35)
\curveto(5.76,-3.205)(5.795,-3.045)(5.83,-3.03)
\curveto(5.865,-3.015)(5.91,-3.02)(5.92,-3.04)
\curveto(5.93,-3.06)(5.93,-3.125)(5.92,-3.17)
\curveto(5.91,-3.215)(5.865,-3.275)(5.83,-3.29)
\curveto(5.795,-3.305)(5.79,-3.325)(5.82,-3.33)
\curveto(5.85,-3.335)(5.885,-3.38)(5.89,-3.42)
\curveto(5.895,-3.46)(5.915,-3.535)(5.93,-3.57)
\curveto(5.945,-3.605)(5.985,-3.635)(6.06,-3.62)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(10.0,3.22)
\lineto(10.08,3.26)
\curveto(10.12,3.28)(10.2,3.11)(10.24,2.92)
\curveto(10.28,2.73)(10.305,2.325)(10.29,2.11)
\curveto(10.275,1.895)(10.245,1.52)(10.23,1.36)
\curveto(10.215,1.2)(10.195,0.915)(10.19,0.79)
\curveto(10.185,0.665)(10.175,0.485)(10.17,0.43)
\curveto(10.165,0.375)(10.185,0.275)(10.21,0.23)
\curveto(10.235,0.185)(10.285,0.155)(10.31,0.17)
\curveto(10.335,0.185)(10.32,0.095)(10.28,-0.01)
\curveto(10.24,-0.115)(10.195,-0.36)(10.19,-0.5)
\curveto(10.185,-0.64)(10.18,-0.9)(10.18,-1.02)
\curveto(10.18,-1.14)(10.175,-1.35)(10.17,-1.44)
\curveto(10.165,-1.53)(10.16,-1.68)(10.16,-1.74)
\curveto(10.16,-1.8)(10.16,-1.94)(10.16,-2.02)
\curveto(10.16,-2.1)(10.16,-2.22)(10.16,-2.26)
\curveto(10.16,-2.3)(10.155,-2.36)(10.15,-2.38)
\curveto(10.145,-2.4)(10.12,-2.41)(10.1,-2.4)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(10.86,0.28)
\lineto(10.74,0.21)
\curveto(10.68,0.175)(10.605,0.08)(10.59,0.02)
\curveto(10.575,-0.04)(10.615,-0.11)(10.67,-0.12)
\curveto(10.725,-0.13)(10.81,-0.04)(10.84,0.06)
\curveto(10.87,0.16)(10.875,0.285)(10.85,0.31)
\curveto(10.825,0.335)(10.79,0.225)(10.78,0.09)
\curveto(10.77,-0.045)(10.89,-0.225)(11.02,-0.27)
\curveto(11.15,-0.315)(11.295,-0.36)(11.34,-0.36)
}
\end{pspicture}
}}\)
Idą z tego
Mały okrąg: \(\displaystyle{ 2r + 2 \frac{a}{2} = a \sqrt{2}}\)
Duży okrąg: \(\displaystyle{ 2R + 2 \frac{a}{2} + a \sqrt{2}}\)
\begin{pspicture}(0,-7.18)(14.42,7.18)
\psframe[linewidth=0.04,dimen=outer](9.78,3.32)(3.86,-2.6)
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.96,3.2){3.0}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.97,-2.65){2.91}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](9.65,-2.73){2.83}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](9.95,3.19){2.97}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](6.88,0.32){1.24}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](7.18,0.0){7.18}
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](14.37,3.99){0.01}
\psline[linewidth=0.04cm](3.86,-2.54)(9.74,3.28)
\psline[linewidth=0.04cm](1.7,-4.6)(3.86,-2.52)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(6.0,-0.44)
\lineto(6.06,-0.45)
\curveto(6.09,-0.455)(6.165,-0.455)(6.21,-0.45)
\curveto(6.255,-0.445)(6.335,-0.42)(6.37,-0.4)
\curveto(6.405,-0.38)(6.475,-0.33)(6.51,-0.3)
\curveto(6.545,-0.27)(6.6,-0.21)(6.62,-0.18)
\curveto(6.64,-0.15)(6.68,-0.09)(6.7,-0.06)
\curveto(6.72,-0.03)(6.76,0.02)(6.78,0.04)
\curveto(6.8,0.06)(6.835,0.1)(6.85,0.12)
\curveto(6.865,0.14)(6.895,0.165)(6.91,0.17)
\curveto(6.925,0.175)(6.955,0.175)(6.97,0.17)
\curveto(6.985,0.165)(7.02,0.165)(7.04,0.17)
\curveto(7.06,0.175)(7.08,0.205)(7.08,0.23)
\curveto(7.08,0.255)(7.095,0.31)(7.11,0.34)
\curveto(7.125,0.37)(7.17,0.435)(7.2,0.47)
\curveto(7.23,0.505)(7.275,0.565)(7.29,0.59)
\curveto(7.305,0.615)(7.35,0.665)(7.38,0.69)
\curveto(7.41,0.715)(7.46,0.765)(7.48,0.79)
\curveto(7.5,0.815)(7.55,0.87)(7.58,0.9)
\curveto(7.61,0.93)(7.65,0.98)(7.66,1.0)
\curveto(7.67,1.02)(7.695,1.055)(7.71,1.07)
\curveto(7.725,1.085)(7.72,1.13)(7.7,1.16)
\curveto(7.68,1.19)(7.65,1.23)(7.62,1.26)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(7.28,0.1)
\lineto(7.3,0.14)
\curveto(7.31,0.16)(7.325,0.145)(7.33,0.11)
\curveto(7.335,0.075)(7.315,0.0050)(7.29,-0.03)
\curveto(7.265,-0.065)(7.22,-0.12)(7.2,-0.14)
\curveto(7.18,-0.16)(7.16,-0.15)(7.16,-0.12)
\curveto(7.16,-0.09)(7.18,-0.07)(7.2,-0.08)
\curveto(7.22,-0.09)(7.26,-0.11)(7.28,-0.12)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(7.44,0.04)
\lineto(7.47,-0.02)
\curveto(7.485,-0.05)(7.51,-0.06)(7.52,-0.04)
\curveto(7.53,-0.02)(7.56,0.02)(7.58,0.04)
\curveto(7.6,0.06)(7.64,0.08)(7.66,0.08)
\curveto(7.68,0.08)(7.71,0.08)(7.74,0.08)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(6.78,0.34)
\lineto(6.87,0.29)
\curveto(6.915,0.265)(7.015,0.11)(7.07,-0.02)
\curveto(7.125,-0.15)(7.18,-0.345)(7.18,-0.41)
\curveto(7.18,-0.475)(7.135,-0.625)(7.09,-0.71)
\curveto(7.045,-0.795)(6.94,-0.97)(6.88,-1.06)
\curveto(6.82,-1.15)(6.695,-1.32)(6.63,-1.4)
\curveto(6.565,-1.48)(6.44,-1.615)(6.38,-1.67)
\curveto(6.32,-1.725)(6.15,-1.85)(6.04,-1.92)
\curveto(5.93,-1.99)(5.77,-2.11)(5.72,-2.16)
\curveto(5.67,-2.21)(5.555,-2.32)(5.49,-2.38)
\curveto(5.425,-2.44)(5.315,-2.54)(5.27,-2.58)
\curveto(5.225,-2.62)(5.165,-2.7)(5.15,-2.74)
\curveto(5.135,-2.78)(5.14,-2.855)(5.16,-2.89)
\curveto(5.18,-2.925)(5.24,-2.965)(5.28,-2.97)
\curveto(5.32,-2.975)(5.395,-2.99)(5.43,-3.0)
\curveto(5.465,-3.01)(5.5,-3.075)(5.5,-3.13)
\curveto(5.5,-3.185)(5.435,-3.31)(5.37,-3.38)
\curveto(5.305,-3.45)(5.195,-3.57)(5.15,-3.62)
\curveto(5.105,-3.67)(5.0,-3.765)(4.94,-3.81)
\curveto(4.88,-3.855)(4.75,-3.93)(4.68,-3.96)
\curveto(4.61,-3.99)(4.465,-4.045)(4.39,-4.07)
\curveto(4.315,-4.095)(4.17,-4.15)(4.1,-4.18)
\curveto(4.03,-4.21)(3.9,-4.265)(3.84,-4.29)
\curveto(3.78,-4.315)(3.66,-4.365)(3.6,-4.39)
\curveto(3.54,-4.415)(3.395,-4.495)(3.31,-4.55)
\curveto(3.225,-4.605)(3.04,-4.69)(2.94,-4.72)
\curveto(2.84,-4.75)(2.645,-4.78)(2.55,-4.78)
\curveto(2.455,-4.78)(2.31,-4.785)(2.26,-4.79)
\curveto(2.21,-4.795)(2.11,-4.8)(2.06,-4.8)
\curveto(2.01,-4.8)(1.935,-4.8)(1.91,-4.8)
\curveto(1.885,-4.8)(1.845,-4.785)(1.83,-4.77)
\curveto(1.815,-4.755)(1.795,-4.735)(1.78,-4.72)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(5.76,-3.04)
\lineto(5.76,-3.27)
\curveto(5.76,-3.385)(5.76,-3.535)(5.76,-3.57)
\curveto(5.76,-3.605)(5.76,-3.495)(5.76,-3.35)
\curveto(5.76,-3.205)(5.795,-3.045)(5.83,-3.03)
\curveto(5.865,-3.015)(5.91,-3.02)(5.92,-3.04)
\curveto(5.93,-3.06)(5.93,-3.125)(5.92,-3.17)
\curveto(5.91,-3.215)(5.865,-3.275)(5.83,-3.29)
\curveto(5.795,-3.305)(5.79,-3.325)(5.82,-3.33)
\curveto(5.85,-3.335)(5.885,-3.38)(5.89,-3.42)
\curveto(5.895,-3.46)(5.915,-3.535)(5.93,-3.57)
\curveto(5.945,-3.605)(5.985,-3.635)(6.06,-3.62)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(10.0,3.22)
\lineto(10.08,3.26)
\curveto(10.12,3.28)(10.2,3.11)(10.24,2.92)
\curveto(10.28,2.73)(10.305,2.325)(10.29,2.11)
\curveto(10.275,1.895)(10.245,1.52)(10.23,1.36)
\curveto(10.215,1.2)(10.195,0.915)(10.19,0.79)
\curveto(10.185,0.665)(10.175,0.485)(10.17,0.43)
\curveto(10.165,0.375)(10.185,0.275)(10.21,0.23)
\curveto(10.235,0.185)(10.285,0.155)(10.31,0.17)
\curveto(10.335,0.185)(10.32,0.095)(10.28,-0.01)
\curveto(10.24,-0.115)(10.195,-0.36)(10.19,-0.5)
\curveto(10.185,-0.64)(10.18,-0.9)(10.18,-1.02)
\curveto(10.18,-1.14)(10.175,-1.35)(10.17,-1.44)
\curveto(10.165,-1.53)(10.16,-1.68)(10.16,-1.74)
\curveto(10.16,-1.8)(10.16,-1.94)(10.16,-2.02)
\curveto(10.16,-2.1)(10.16,-2.22)(10.16,-2.26)
\curveto(10.16,-2.3)(10.155,-2.36)(10.15,-2.38)
\curveto(10.145,-2.4)(10.12,-2.41)(10.1,-2.4)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(10.86,0.28)
\lineto(10.74,0.21)
\curveto(10.68,0.175)(10.605,0.08)(10.59,0.02)
\curveto(10.575,-0.04)(10.615,-0.11)(10.67,-0.12)
\curveto(10.725,-0.13)(10.81,-0.04)(10.84,0.06)
\curveto(10.87,0.16)(10.875,0.285)(10.85,0.31)
\curveto(10.825,0.335)(10.79,0.225)(10.78,0.09)
\curveto(10.77,-0.045)(10.89,-0.225)(11.02,-0.27)
\curveto(11.15,-0.315)(11.295,-0.36)(11.34,-0.36)
}
\end{pspicture}
}}\)
Idą z tego
Mały okrąg: \(\displaystyle{ 2r + 2 \frac{a}{2} = a \sqrt{2}}\)
Duży okrąg: \(\displaystyle{ 2R + 2 \frac{a}{2} + a \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 21:13
- Płeć: Kobieta