Pole i obwód trapezu równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
piotrek565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:08
Płeć: Mężczyzna

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: piotrek565 »

Proszę o rozwiązanie tego zadania:)
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10cm, wysokość 6cm, a krótsza podstawa 2cm. Oblicz pole powierzchni i obwód.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: ppolciaa17 »



\(\displaystyle{ 6^{2}+ (2+x)^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ 36+4+4x+x^{2}=100}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4x-60=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16+240}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=16}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-4+16}{2} \vee x_{2}= \frac{-4-16}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= 6 \vee x_{2}=-10}\) ( drugie sprzeczne)

\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{2+14}{2} \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ P= 48}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: anna_ »

c-ramię
\(\displaystyle{ c^2=x^2+6^2\\
c^2=6^2+6^2\\
c=6\sqrt2}\)


Ob=2c+2x+4
\(\displaystyle{ Ob=12\sqrt2+16=4(3\sqrt2+4)}\)
ODPOWIEDZ