W deltoidzie przekątne są równe jego dłuższym bokom. Oblicz sumę: kąta utworzonego przez dłuższe boki oraz kąta utworzonego przez krótsze boki.
Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Kąty w deltoidzie
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Kąty w deltoidzie
Skoro krótsza przekątna ma długość równą dłuższym bokom, to tworzy ona z nimi trójkąt równoboczny, czyli kąt między dłuższymi bokami ma miarę \(\displaystyle{ 60^{o}}\). Ale dłuższa przekątna ma także długość równą dłuższym bokom deltoidu, czyli dzieli ona deltoid na dwa trójkąty równoramienne. Kąt między ramionami w każdym z nich to \(\displaystyle{ 30^{o}}\) (dłuższa przekątna w deltoidzie jest dwusieczną kąta między dłuższymi bokami). Kąt przy podstawie tego trójkąta równoramiennego (o mierze \(\displaystyle{ 75^{o}}\)) jest zarazem połową kąta utworzonego przez krótsze przekątne - czyli ten ostatni ma miarę \(\displaystyle{ 150^{o}}\).
Szukana suma to zatem \(\displaystyle{ 60^{o}+150^{o}=210^{o}}\).
Szukana suma to zatem \(\displaystyle{ 60^{o}+150^{o}=210^{o}}\).
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kąty w deltoidzie
To ja dodam ilustrację do komentarza lukasz1804
Zauważ, że trójkąt ABC jest równoboczny, a trójkąty ABD i DBC są przystające i równoramienne.
Zauważ, że trójkąt ABC jest równoboczny, a trójkąty ABD i DBC są przystające i równoramienne.
Kąty w deltoidzie
To znaczy, że przekątne w tym deltoidzie są sobie równe?
|AC| = |AD| = |CD|
|BD| = |AD| = |CD|
|AC| = |BD| ???
A kąty: CDB i BDA mają miarę 30 stopni?
|AC| = |AD| = |CD|
|BD| = |AD| = |CD|
|AC| = |BD| ???
A kąty: CDB i BDA mają miarę 30 stopni?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2009, o 11:28 przez resp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kąty w deltoidzie
Przekątne i dłuższe boki są równe tzn.:
\(\displaystyle{ |AC|=|BD|=|AB|=|BC|}\)
Krótsze boki mają tą samą długość \(\displaystyle{ |AD|=|DC|}\) ale inną niż przekątne i dłuższe boki.-- 5 września 2009, 11:31 --
\(\displaystyle{ |AC|=|BD|=|AB|=|BC|}\)
Krótsze boki mają tą samą długość \(\displaystyle{ |AD|=|DC|}\) ale inną niż przekątne i dłuższe boki.-- 5 września 2009, 11:31 --
te kąty mają \(\displaystyle{ 75^0}\)resp pisze:A kąty: CDB i BDA mają miarę 30 stopni?