pole czworokąta opisanego na okręgu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

pole czworokąta opisanego na okręgu.

Post autor: marcin2447 »

jak udowodnic pole czworokąta opisanego na okręgu to\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}pr}\) gdzie p połowa obwodu a r promien okregu.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2009, o 20:45 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Przypominam o Latex-ie.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

pole czworokąta opisanego na okręgu.

Post autor: Justka »

Poprowadź promienie okręgu do punktów styczności z bokami czworokąta. Zauważ, że wtedy pole będzie równe sumie pól trójkątów o wysokości r oraz podstawach odpowiednio a,b,c,d, czyli
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ar+\frac{1}{2}br+\frac{1}{2}cr+\frac{1}{2}dr=\frac{1}{2}(a+b+c+d)r=pr}\).

Wzór który podałeś jest zły.. chyba, że miało być p=a+b+c+d....
ODPOWIEDZ