Witam. Mam problem z tym zadaniem nie mogę go wyliczyć tzn nie moge obliczyć dokladnie ost kąta. A zatem.
Oblicz miary kątów czworokąta jesli pierwszy kąt jest o 20 st mniejsze od drugiego, trzeci o 70 st wiekszy od pierwszego, a czwarty jest sr arytmetyczna trzech pozostalych.
z góry dzięki
Czworokąt z kątami
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Czworokąt z kątami
pierwszy kąt: \(\displaystyle{ \alpha}\)
drugi kąt: \(\displaystyle{ \alpha + 20 ^{o}}\)
trzeci kąt: \(\displaystyle{ \alpha+ 70 ^{o}}\)
czwarty kąt: \(\displaystyle{ \gamma= \frac{3\alpha+90^{o}}{3}=\alpha+30^{o}}\)
suma miar wszystkich kątów w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{o}}\)
Teraz już powinno być łatwiej.
drugi kąt: \(\displaystyle{ \alpha + 20 ^{o}}\)
trzeci kąt: \(\displaystyle{ \alpha+ 70 ^{o}}\)
czwarty kąt: \(\displaystyle{ \gamma= \frac{3\alpha+90^{o}}{3}=\alpha+30^{o}}\)
suma miar wszystkich kątów w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{o}}\)
Teraz już powinno być łatwiej.