Skala podobieństwa.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Franiuniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Skala podobieństwa.

Post autor: Franiuniu »

Witam mam problem z następującym zadaniem:

Jaka jest skala podobieństwa dwóch kwadratów jeśli pole jednego z nich jest:
a) o 19% mniejsze od drugiego
b) o 125% większe od drugiego


Prosze o pomoc! ;];]
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Skala podobieństwa.

Post autor: lukki_173 »

Pole zmienia się jak kwadrat skali podobieństwa.
Franiuniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Skala podobieństwa.

Post autor: Franiuniu »

czyli jak?
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Skala podobieństwa.

Post autor: lukki_173 »

a)
\(\displaystyle{ P_1=a^2\\
P_2=P_1-19 \%P_1=a^2- \frac{19}{100}a^2= \frac{81}{100}a^2\\
P_2=k^2*P_1\\
\frac{81}{100}a^2=k^2*a^2 \ /:a^2\\
k^2= \frac{81}{100} \ i \ k>0\\
k= \frac{9}{10}}\)

b)
\(\displaystyle{ P_1=a^2\\
P_2=P_1+125\%P_1=a^2+1,25a^2=2,25a^2\\
P_2=k^2*P_1\\
2,25a^2=k^2*a^2 \ /:a^2\\
k^2=2,25\ i \ k>0\\
k=1,5}\)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2009, o 20:35 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Franiuniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Skala podobieństwa.

Post autor: Franiuniu »

Dziękuje ;]
ODPOWIEDZ