oblicz stosunek pol
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
oblicz stosunek pol
Ramiona kąta o mierze 60 przecięto prostą k prostopadłą do jednego z ramion kąta i wpisano dwa koła styczne do obu ramion tego kąta i prostej k . Oblicz stosunek pól tych kół.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
oblicz stosunek pol
To może na początek takie wskazówki:
Zauważ, że po przecięciu ramion tego kąta prostą k otrzymujesz trojkąt prostokątny o kątach \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6},\frac{\pi}{3},\frac{\pi}{2}}\)
Jedno z nich jest wpisane w ten trójkąt, zatem jego środek leży na dwusiecznej kąta z zadania(środek drugiego zreszta też).
Zauważ, że po przecięciu ramion tego kąta prostą k otrzymujesz trojkąt prostokątny o kątach \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6},\frac{\pi}{3},\frac{\pi}{2}}\)
Jedno z nich jest wpisane w ten trójkąt, zatem jego środek leży na dwusiecznej kąta z zadania(środek drugiego zreszta też).
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy