Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tweet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 sie 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: Tweet »

pomóżcie!
Oblicz pole trapezu równoramiennego, który nie jest równoległobokiem, jeśli wiesz, że jego przekatna o długości \(\displaystyle{ d}\) jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2009, o 16:49 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj o klamrach [latex]..[/latex]!
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: silicium2002 »

\(\displaystyle{ P = d ^ {2} \cdot sin (180 - 2 \alpha)}\)
Tweet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 sie 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: Tweet »

i jeszcze jedno:
Odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli ten trapez na dwie figury o polach 4cm2 i 6cm2. Oblicz pola figur, na które rozcina ten trapez przekątna.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: mathX »

Trochę mi się pomyliło
ale już masz link do tematu podobnego .
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, o 20:57 przez mathX, łącznie zmieniany 1 raz.
Tweet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 sie 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: Tweet »

Podstawy trapezu mają długości "a" oraz "b". Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu. ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: piasek101 »

106591.htm (następnym razem szukaj sama)
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Pole trapezu, kąt nachylenia przekątnej.

Post autor: silicium2002 »

Można prościej dowieść niż Sherlock. Za pomocą tw. o odcinku łączącym środki boków trójkąta
ODPOWIEDZ