okrąg i prosta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

okrąg i prosta

Post autor: mat1989 »

Niech b oznacza odległość punktu A od prostej a, r długość promienia okręgu o środku a i promieniu r.
\(\displaystyle{ 1)d=5x-2\;r=3x+1\\2)d=7-2x\;r=4x+1\\3)d=8x-2\;r=5-3x}\)
dla jakich x prosta a:
a)jest styczna do okręgu
b)zawiera średnicę okręgu
c)przecina okrąg w 2 miejscach
d)nie ma punktów wspólnych z okręgiem
neo.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 30 mar 2006, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wodzisław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

okrąg i prosta

Post autor: neo. »

mat1989, nie pokręciłeś coś z danymi?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

okrąg i prosta

Post autor: mat1989 »

raczej nie mi chodzi o to w jaki sposób to się rozwiązuje dane nie grają zbytnio roli.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

okrąg i prosta

Post autor: `vekan »

prosta jest styczna do okregu gdy

r = d(O,k)
r = |OA| A-punkt prostej styczny do okregu
sieczna gdy

|OL|>r przy czym O - srodek okregu L punkt na prostej

prosta rozłaczna

|OL|>r

Może to ci pomoże
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

okrąg i prosta

Post autor: mat1989 »

1)
\(\displaystyle{ d=r\\5x-2=3x+1\\2x=3\\x=\frac{3}{2}}\)
dobrze?
ODPOWIEDZ