jak można udowodnic ten wzór równoległoboka
\(\displaystyle{ S=\frac{d_1 d_2}{2} \sin \varphi.}\)
wzór równoległoboka
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
wzór równoległoboka
A można skorzystać ze wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} ab\sin \gamma}\) ? Poprowadź jedna przekątną dzieląc równoległobok na dwa przystające trójkąty. Jakie jest pole jednego z nich?
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy