Witam mam kłopot z powtórzeniowym zadaniem z zestawu wakacyjnego.
średnica okręgu wynosi 2cm. Oblicz ple zamalowanego obszaru.
wygląda to tak:
pole zamalowanego obszaru
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
pole zamalowanego obszaru
\(\displaystyle{ {
\begin{pspicture}(0,-4.48)(7.08,4.48)
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.54,0.8){3.54}
\psdots[dotsize=0.12](3.54,0.76)
\psdots[dotsize=0.12](3.56,-2.7)
\psdots[dotsize=0.12](3.5,4.34)
\psdots[dotsize=0.12](6.54,-0.96)
\psdots[dotsize=0.12](6.18,3.16)
\psdots[dotsize=0.12](0.66,-1.3)
\psdots[dotsize=0.12](0.78,3.1)
\psline[linewidth=0.04](0.78,3.1)(3.5,4.36)(6.16,3.16)(6.54,-0.9)(3.52,-2.7)(0.64,-1.32)(0.72,3.06)(0.78,3.06)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.64,-1.22)
\lineto(0.69,-1.17)
\curveto(0.715,-1.145)(0.77,-1.09)(0.8,-1.06)
\curveto(0.83,-1.03)(0.88,-0.975)(0.9,-0.95)
\curveto(0.92,-0.925)(0.96,-0.875)(0.98,-0.85)
\curveto(1.0,-0.825)(1.055,-0.775)(1.09,-0.75)
\curveto(1.125,-0.725)(1.21,-0.63)(1.26,-0.56)
\curveto(1.31,-0.49)(1.405,-0.375)(1.45,-0.33)
\curveto(1.495,-0.285)(1.57,-0.21)(1.6,-0.18)
\curveto(1.63,-0.15)(1.695,-0.085)(1.73,-0.05)
\curveto(1.765,-0.015)(1.83,0.055)(1.86,0.09)
\curveto(1.89,0.125)(1.96,0.185)(2.0,0.21)
\curveto(2.04,0.235)(2.11,0.28)(2.14,0.3)
\curveto(2.17,0.32)(2.235,0.36)(2.27,0.38)
\curveto(2.305,0.4)(2.37,0.44)(2.4,0.46)
\curveto(2.43,0.48)(2.495,0.52)(2.53,0.54)
\curveto(2.565,0.56)(2.63,0.59)(2.66,0.6)
\curveto(2.69,0.61)(2.745,0.63)(2.77,0.64)
\curveto(2.795,0.65)(2.845,0.67)(2.87,0.68)
\curveto(2.895,0.69)(2.96,0.71)(3.0,0.72)
\curveto(3.04,0.73)(3.115,0.745)(3.15,0.75)
\curveto(3.185,0.755)(3.25,0.77)(3.28,0.78)
\curveto(3.31,0.79)(3.38,0.8)(3.42,0.8)
\curveto(3.46,0.8)(3.535,0.805)(3.57,0.81)
\curveto(3.605,0.815)(3.69,0.82)(3.74,0.82)
\curveto(3.79,0.82)(3.89,0.82)(3.94,0.82)
\curveto(3.99,0.82)(4.115,0.805)(4.19,0.79)
\curveto(4.265,0.775)(4.415,0.74)(4.49,0.72)
\curveto(4.565,0.7)(4.68,0.665)(4.72,0.65)
\curveto(4.76,0.635)(4.85,0.6)(4.9,0.58)
\curveto(4.95,0.56)(5.085,0.48)(5.17,0.42)
\curveto(5.255,0.36)(5.39,0.265)(5.44,0.23)
\curveto(5.49,0.195)(5.605,0.095)(5.67,0.03)
\curveto(5.735,-0.035)(5.835,-0.135)(5.87,-0.17)
\curveto(5.905,-0.205)(5.96,-0.255)(5.98,-0.27)
\curveto(6.0,-0.285)(6.06,-0.33)(6.1,-0.36)
\curveto(6.14,-0.39)(6.215,-0.45)(6.25,-0.48)
\curveto(6.285,-0.51)(6.35,-0.575)(6.38,-0.61)
\curveto(6.41,-0.645)(6.47,-0.725)(6.5,-0.77)
\curveto(6.53,-0.815)(6.57,-0.875)(6.6,-0.92)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.62,-1.26)
\lineto(0.67,-1.25)
\curveto(0.695,-1.245)(0.755,-1.22)(0.79,-1.2)
\curveto(0.825,-1.18)(0.88,-1.145)(0.9,-1.13)
\curveto(0.92,-1.115)(0.985,-1.08)(1.03,-1.06)
\curveto(1.075,-1.04)(1.155,-1.005)(1.19,-0.99)
\curveto(1.225,-0.975)(1.295,-0.945)(1.33,-0.93)
\curveto(1.365,-0.915)(1.45,-0.88)(1.5,-0.86)
\curveto(1.55,-0.84)(1.64,-0.795)(1.68,-0.77)
\curveto(1.72,-0.745)(1.82,-0.69)(1.88,-0.66)
\curveto(1.94,-0.63)(2.05,-0.575)(2.1,-0.55)
\curveto(2.15,-0.525)(2.27,-0.465)(2.34,-0.43)
\curveto(2.41,-0.395)(2.515,-0.33)(2.55,-0.3)
\curveto(2.585,-0.27)(2.66,-0.205)(2.7,-0.17)
\curveto(2.74,-0.135)(2.81,-0.075)(2.84,-0.05)
\curveto(2.87,-0.025)(2.95,0.03)(3.0,0.06)
\curveto(3.05,0.09)(3.13,0.16)(3.16,0.2)
\curveto(3.19,0.24)(3.255,0.32)(3.29,0.36)
\curveto(3.325,0.4)(3.385,0.465)(3.41,0.49)
\curveto(3.435,0.515)(3.49,0.57)(3.52,0.6)
\curveto(3.55,0.63)(3.59,0.69)(3.6,0.72)
\curveto(3.61,0.75)(3.63,0.81)(3.64,0.84)
\curveto(3.65,0.87)(3.665,0.945)(3.67,0.99)
\curveto(3.675,1.035)(3.7,1.15)(3.72,1.22)
\curveto(3.74,1.29)(3.785,1.45)(3.81,1.54)
\curveto(3.835,1.63)(3.87,1.765)(3.88,1.81)
\curveto(3.89,1.855)(3.905,1.93)(3.91,1.96)
\curveto(3.915,1.99)(3.925,2.07)(3.93,2.12)
\curveto(3.935,2.17)(3.94,2.25)(3.94,2.28)
\curveto(3.94,2.31)(3.94,2.38)(3.94,2.42)
\curveto(3.94,2.46)(3.94,2.545)(3.94,2.59)
\curveto(3.94,2.635)(3.94,2.705)(3.94,2.73)
\curveto(3.94,2.755)(3.94,2.805)(3.94,2.83)
\curveto(3.94,2.855)(3.94,2.91)(3.94,2.94)
\curveto(3.94,2.97)(3.94,3.045)(3.94,3.09)
\curveto(3.94,3.135)(3.94,3.21)(3.94,3.24)
\curveto(3.94,3.27)(3.94,3.33)(3.94,3.36)
\curveto(3.94,3.39)(3.94,3.47)(3.94,3.52)
\curveto(3.94,3.57)(3.94,3.665)(3.94,3.71)
\curveto(3.94,3.755)(3.93,3.835)(3.92,3.87)
\curveto(3.91,3.905)(3.89,3.97)(3.88,4.0)
\curveto(3.87,4.03)(3.845,4.075)(3.83,4.09)
\curveto(3.815,4.105)(3.78,4.14)(3.76,4.16)
\curveto(3.74,4.18)(3.705,4.22)(3.69,4.24)
\curveto(3.675,4.26)(3.645,4.295)(3.63,4.31)
\curveto(3.615,4.325)(3.585,4.36)(3.57,4.38)
\curveto(3.555,4.4)(3.525,4.43)(3.48,4.46)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(3.54,4.4)
\lineto(3.51,4.33)
\curveto(3.495,4.295)(3.47,4.23)(3.46,4.2)
\curveto(3.45,4.17)(3.435,4.11)(3.43,4.08)
\curveto(3.425,4.05)(3.41,4.0)(3.4,3.98)
\curveto(3.39,3.96)(3.37,3.92)(3.36,3.9)
\curveto(3.35,3.88)(3.325,3.84)(3.31,3.82)
\curveto(3.295,3.8)(3.255,3.735)(3.23,3.69)
\curveto(3.205,3.645)(3.15,3.54)(3.12,3.48)
\curveto(3.09,3.42)(3.05,3.32)(3.04,3.28)
\curveto(3.03,3.24)(3.015,3.15)(3.01,3.1)
\curveto(3.005,3.05)(2.995,2.945)(2.99,2.89)
\curveto(2.985,2.835)(2.98,2.695)(2.98,2.61)
\curveto(2.98,2.525)(2.98,2.39)(2.98,2.34)
\curveto(2.98,2.29)(2.98,2.195)(2.98,2.15)
\curveto(2.98,2.105)(2.98,2.0)(2.98,1.94)
\curveto(2.98,1.88)(2.98,1.785)(2.98,1.75)
\curveto(2.98,1.715)(2.985,1.645)(2.99,1.61)
\curveto(2.995,1.575)(3.01,1.505)(3.02,1.47)
\curveto(3.03,1.435)(3.05,1.38)(3.06,1.36)
\curveto(3.07,1.34)(3.11,1.305)(3.14,1.29)
\curveto(3.17,1.275)(3.225,1.24)(3.25,1.22)
\curveto(3.275,1.2)(3.315,1.155)(3.33,1.13)
\curveto(3.345,1.105)(3.37,1.04)(3.38,1.0)
\curveto(3.39,0.96)(3.415,0.89)(3.43,0.86)
\curveto(3.445,0.83)(3.475,0.77)(3.49,0.74)
\curveto(3.505,0.71)(3.565,0.645)(3.61,0.61)
\curveto(3.655,0.575)(3.725,0.52)(3.75,0.5)
\curveto(3.775,0.48)(3.855,0.42)(3.91,0.38)
\curveto(3.965,0.34)(4.055,0.275)(4.09,0.25)
\curveto(4.125,0.225)(4.185,0.175)(4.21,0.15)
\curveto(4.235,0.125)(4.295,0.08)(4.33,0.06)
\curveto(4.365,0.04)(4.46,-0.015)(4.52,-0.05)
\curveto(4.58,-0.085)(4.67,-0.13)(4.7,-0.14)
\curveto(4.73,-0.15)(4.8,-0.185)(4.84,-0.21)
\curveto(4.88,-0.235)(4.945,-0.28)(4.97,-0.3)
\curveto(4.995,-0.32)(5.075,-0.375)(5.13,-0.41)
\curveto(5.185,-0.445)(5.27,-0.5)(5.3,-0.52)
\curveto(5.33,-0.54)(5.41,-0.59)(5.46,-0.62)
\curveto(5.51,-0.65)(5.64,-0.725)(5.72,-0.77)
\curveto(5.8,-0.815)(5.94,-0.875)(6.0,-0.89)
\curveto(6.06,-0.905)(6.18,-0.92)(6.24,-0.92)
\curveto(6.3,-0.92)(6.39,-0.91)(6.42,-0.9)
\curveto(6.45,-0.89)(6.505,-0.875)(6.53,-0.87)
\curveto(6.555,-0.865)(6.58,-0.855)(6.58,-0.84)
}
\psline[linewidth=0.04cm](3.56,0.82)(3.54,-2.68)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.46,-4.46)
\lineto(0.94,-3.67)
\curveto(1.18,-3.275)(1.615,-2.51)(1.81,-2.14)
\curveto(2.005,-1.77)(2.24,-1.31)(2.28,-1.22)
\curveto(2.32,-1.13)(2.39,-0.99)(2.42,-0.94)
\curveto(2.45,-0.89)(2.49,-0.88)(2.5,-0.92)
\curveto(2.51,-0.96)(2.525,-1.025)(2.53,-1.05)
\curveto(2.535,-1.075)(2.55,-1.11)(2.56,-1.12)
\curveto(2.57,-1.13)(2.58,-1.18)(2.58,-1.22)
\curveto(2.58,-1.26)(2.58,-1.315)(2.58,-1.36)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(2.04,-1.04)
\lineto(2.05,-1.07)
\curveto(2.055,-1.085)(2.075,-1.085)(2.09,-1.07)
\curveto(2.105,-1.055)(2.14,-1.03)(2.16,-1.02)
\curveto(2.18,-1.01)(2.22,-0.985)(2.24,-0.97)
\curveto(2.26,-0.955)(2.305,-0.92)(2.33,-0.9)
\curveto(2.355,-0.88)(2.395,-0.86)(2.44,-0.86)
}
\psline[linewidth=0.04cm](0.6,-1.24)(3.6,0.8)
\end{pspicture}
}}\)
W okrąg wpisujemy sześciokąt foremny. Trzy jego punktu już mamy są to przeciącia tych "kawałków" okręgów z twojego rysunku. Bierzemy pod uwagę. Fragment wskazany strzałką.
Mamy tam trójkąt równoboczny o boku 1. Awięc jego pole to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\) A także wycinek koła o promieniu 1 (jeśli dodamy również że tak powiem łuczek.) A jego pole to \(\displaystyle{ \frac{\pi r^{2}}{6}}\) Teraz zauważamy że różnica między wycinkiem koła a trójkątem (w sensie pól) to połowa jedenego z trzech zaznaczonych przez ciebie na różowo obszarów. Tak więc szukane pole to
\(\displaystyle{ P = 6 (\frac{\pi r^{2}}{6} - \frac{ \sqrt{3} }{4} = \pi r^{2} - 1,5 { \sqrt{3} }{4}}\)
\begin{pspicture}(0,-4.48)(7.08,4.48)
\pscircle[linewidth=0.04,dimen=outer](3.54,0.8){3.54}
\psdots[dotsize=0.12](3.54,0.76)
\psdots[dotsize=0.12](3.56,-2.7)
\psdots[dotsize=0.12](3.5,4.34)
\psdots[dotsize=0.12](6.54,-0.96)
\psdots[dotsize=0.12](6.18,3.16)
\psdots[dotsize=0.12](0.66,-1.3)
\psdots[dotsize=0.12](0.78,3.1)
\psline[linewidth=0.04](0.78,3.1)(3.5,4.36)(6.16,3.16)(6.54,-0.9)(3.52,-2.7)(0.64,-1.32)(0.72,3.06)(0.78,3.06)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.64,-1.22)
\lineto(0.69,-1.17)
\curveto(0.715,-1.145)(0.77,-1.09)(0.8,-1.06)
\curveto(0.83,-1.03)(0.88,-0.975)(0.9,-0.95)
\curveto(0.92,-0.925)(0.96,-0.875)(0.98,-0.85)
\curveto(1.0,-0.825)(1.055,-0.775)(1.09,-0.75)
\curveto(1.125,-0.725)(1.21,-0.63)(1.26,-0.56)
\curveto(1.31,-0.49)(1.405,-0.375)(1.45,-0.33)
\curveto(1.495,-0.285)(1.57,-0.21)(1.6,-0.18)
\curveto(1.63,-0.15)(1.695,-0.085)(1.73,-0.05)
\curveto(1.765,-0.015)(1.83,0.055)(1.86,0.09)
\curveto(1.89,0.125)(1.96,0.185)(2.0,0.21)
\curveto(2.04,0.235)(2.11,0.28)(2.14,0.3)
\curveto(2.17,0.32)(2.235,0.36)(2.27,0.38)
\curveto(2.305,0.4)(2.37,0.44)(2.4,0.46)
\curveto(2.43,0.48)(2.495,0.52)(2.53,0.54)
\curveto(2.565,0.56)(2.63,0.59)(2.66,0.6)
\curveto(2.69,0.61)(2.745,0.63)(2.77,0.64)
\curveto(2.795,0.65)(2.845,0.67)(2.87,0.68)
\curveto(2.895,0.69)(2.96,0.71)(3.0,0.72)
\curveto(3.04,0.73)(3.115,0.745)(3.15,0.75)
\curveto(3.185,0.755)(3.25,0.77)(3.28,0.78)
\curveto(3.31,0.79)(3.38,0.8)(3.42,0.8)
\curveto(3.46,0.8)(3.535,0.805)(3.57,0.81)
\curveto(3.605,0.815)(3.69,0.82)(3.74,0.82)
\curveto(3.79,0.82)(3.89,0.82)(3.94,0.82)
\curveto(3.99,0.82)(4.115,0.805)(4.19,0.79)
\curveto(4.265,0.775)(4.415,0.74)(4.49,0.72)
\curveto(4.565,0.7)(4.68,0.665)(4.72,0.65)
\curveto(4.76,0.635)(4.85,0.6)(4.9,0.58)
\curveto(4.95,0.56)(5.085,0.48)(5.17,0.42)
\curveto(5.255,0.36)(5.39,0.265)(5.44,0.23)
\curveto(5.49,0.195)(5.605,0.095)(5.67,0.03)
\curveto(5.735,-0.035)(5.835,-0.135)(5.87,-0.17)
\curveto(5.905,-0.205)(5.96,-0.255)(5.98,-0.27)
\curveto(6.0,-0.285)(6.06,-0.33)(6.1,-0.36)
\curveto(6.14,-0.39)(6.215,-0.45)(6.25,-0.48)
\curveto(6.285,-0.51)(6.35,-0.575)(6.38,-0.61)
\curveto(6.41,-0.645)(6.47,-0.725)(6.5,-0.77)
\curveto(6.53,-0.815)(6.57,-0.875)(6.6,-0.92)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.62,-1.26)
\lineto(0.67,-1.25)
\curveto(0.695,-1.245)(0.755,-1.22)(0.79,-1.2)
\curveto(0.825,-1.18)(0.88,-1.145)(0.9,-1.13)
\curveto(0.92,-1.115)(0.985,-1.08)(1.03,-1.06)
\curveto(1.075,-1.04)(1.155,-1.005)(1.19,-0.99)
\curveto(1.225,-0.975)(1.295,-0.945)(1.33,-0.93)
\curveto(1.365,-0.915)(1.45,-0.88)(1.5,-0.86)
\curveto(1.55,-0.84)(1.64,-0.795)(1.68,-0.77)
\curveto(1.72,-0.745)(1.82,-0.69)(1.88,-0.66)
\curveto(1.94,-0.63)(2.05,-0.575)(2.1,-0.55)
\curveto(2.15,-0.525)(2.27,-0.465)(2.34,-0.43)
\curveto(2.41,-0.395)(2.515,-0.33)(2.55,-0.3)
\curveto(2.585,-0.27)(2.66,-0.205)(2.7,-0.17)
\curveto(2.74,-0.135)(2.81,-0.075)(2.84,-0.05)
\curveto(2.87,-0.025)(2.95,0.03)(3.0,0.06)
\curveto(3.05,0.09)(3.13,0.16)(3.16,0.2)
\curveto(3.19,0.24)(3.255,0.32)(3.29,0.36)
\curveto(3.325,0.4)(3.385,0.465)(3.41,0.49)
\curveto(3.435,0.515)(3.49,0.57)(3.52,0.6)
\curveto(3.55,0.63)(3.59,0.69)(3.6,0.72)
\curveto(3.61,0.75)(3.63,0.81)(3.64,0.84)
\curveto(3.65,0.87)(3.665,0.945)(3.67,0.99)
\curveto(3.675,1.035)(3.7,1.15)(3.72,1.22)
\curveto(3.74,1.29)(3.785,1.45)(3.81,1.54)
\curveto(3.835,1.63)(3.87,1.765)(3.88,1.81)
\curveto(3.89,1.855)(3.905,1.93)(3.91,1.96)
\curveto(3.915,1.99)(3.925,2.07)(3.93,2.12)
\curveto(3.935,2.17)(3.94,2.25)(3.94,2.28)
\curveto(3.94,2.31)(3.94,2.38)(3.94,2.42)
\curveto(3.94,2.46)(3.94,2.545)(3.94,2.59)
\curveto(3.94,2.635)(3.94,2.705)(3.94,2.73)
\curveto(3.94,2.755)(3.94,2.805)(3.94,2.83)
\curveto(3.94,2.855)(3.94,2.91)(3.94,2.94)
\curveto(3.94,2.97)(3.94,3.045)(3.94,3.09)
\curveto(3.94,3.135)(3.94,3.21)(3.94,3.24)
\curveto(3.94,3.27)(3.94,3.33)(3.94,3.36)
\curveto(3.94,3.39)(3.94,3.47)(3.94,3.52)
\curveto(3.94,3.57)(3.94,3.665)(3.94,3.71)
\curveto(3.94,3.755)(3.93,3.835)(3.92,3.87)
\curveto(3.91,3.905)(3.89,3.97)(3.88,4.0)
\curveto(3.87,4.03)(3.845,4.075)(3.83,4.09)
\curveto(3.815,4.105)(3.78,4.14)(3.76,4.16)
\curveto(3.74,4.18)(3.705,4.22)(3.69,4.24)
\curveto(3.675,4.26)(3.645,4.295)(3.63,4.31)
\curveto(3.615,4.325)(3.585,4.36)(3.57,4.38)
\curveto(3.555,4.4)(3.525,4.43)(3.48,4.46)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(3.54,4.4)
\lineto(3.51,4.33)
\curveto(3.495,4.295)(3.47,4.23)(3.46,4.2)
\curveto(3.45,4.17)(3.435,4.11)(3.43,4.08)
\curveto(3.425,4.05)(3.41,4.0)(3.4,3.98)
\curveto(3.39,3.96)(3.37,3.92)(3.36,3.9)
\curveto(3.35,3.88)(3.325,3.84)(3.31,3.82)
\curveto(3.295,3.8)(3.255,3.735)(3.23,3.69)
\curveto(3.205,3.645)(3.15,3.54)(3.12,3.48)
\curveto(3.09,3.42)(3.05,3.32)(3.04,3.28)
\curveto(3.03,3.24)(3.015,3.15)(3.01,3.1)
\curveto(3.005,3.05)(2.995,2.945)(2.99,2.89)
\curveto(2.985,2.835)(2.98,2.695)(2.98,2.61)
\curveto(2.98,2.525)(2.98,2.39)(2.98,2.34)
\curveto(2.98,2.29)(2.98,2.195)(2.98,2.15)
\curveto(2.98,2.105)(2.98,2.0)(2.98,1.94)
\curveto(2.98,1.88)(2.98,1.785)(2.98,1.75)
\curveto(2.98,1.715)(2.985,1.645)(2.99,1.61)
\curveto(2.995,1.575)(3.01,1.505)(3.02,1.47)
\curveto(3.03,1.435)(3.05,1.38)(3.06,1.36)
\curveto(3.07,1.34)(3.11,1.305)(3.14,1.29)
\curveto(3.17,1.275)(3.225,1.24)(3.25,1.22)
\curveto(3.275,1.2)(3.315,1.155)(3.33,1.13)
\curveto(3.345,1.105)(3.37,1.04)(3.38,1.0)
\curveto(3.39,0.96)(3.415,0.89)(3.43,0.86)
\curveto(3.445,0.83)(3.475,0.77)(3.49,0.74)
\curveto(3.505,0.71)(3.565,0.645)(3.61,0.61)
\curveto(3.655,0.575)(3.725,0.52)(3.75,0.5)
\curveto(3.775,0.48)(3.855,0.42)(3.91,0.38)
\curveto(3.965,0.34)(4.055,0.275)(4.09,0.25)
\curveto(4.125,0.225)(4.185,0.175)(4.21,0.15)
\curveto(4.235,0.125)(4.295,0.08)(4.33,0.06)
\curveto(4.365,0.04)(4.46,-0.015)(4.52,-0.05)
\curveto(4.58,-0.085)(4.67,-0.13)(4.7,-0.14)
\curveto(4.73,-0.15)(4.8,-0.185)(4.84,-0.21)
\curveto(4.88,-0.235)(4.945,-0.28)(4.97,-0.3)
\curveto(4.995,-0.32)(5.075,-0.375)(5.13,-0.41)
\curveto(5.185,-0.445)(5.27,-0.5)(5.3,-0.52)
\curveto(5.33,-0.54)(5.41,-0.59)(5.46,-0.62)
\curveto(5.51,-0.65)(5.64,-0.725)(5.72,-0.77)
\curveto(5.8,-0.815)(5.94,-0.875)(6.0,-0.89)
\curveto(6.06,-0.905)(6.18,-0.92)(6.24,-0.92)
\curveto(6.3,-0.92)(6.39,-0.91)(6.42,-0.9)
\curveto(6.45,-0.89)(6.505,-0.875)(6.53,-0.87)
\curveto(6.555,-0.865)(6.58,-0.855)(6.58,-0.84)
}
\psline[linewidth=0.04cm](3.56,0.82)(3.54,-2.68)
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(0.46,-4.46)
\lineto(0.94,-3.67)
\curveto(1.18,-3.275)(1.615,-2.51)(1.81,-2.14)
\curveto(2.005,-1.77)(2.24,-1.31)(2.28,-1.22)
\curveto(2.32,-1.13)(2.39,-0.99)(2.42,-0.94)
\curveto(2.45,-0.89)(2.49,-0.88)(2.5,-0.92)
\curveto(2.51,-0.96)(2.525,-1.025)(2.53,-1.05)
\curveto(2.535,-1.075)(2.55,-1.11)(2.56,-1.12)
\curveto(2.57,-1.13)(2.58,-1.18)(2.58,-1.22)
\curveto(2.58,-1.26)(2.58,-1.315)(2.58,-1.36)
}
\pscustom[linewidth=0.04]
{
\newpath
\moveto(2.04,-1.04)
\lineto(2.05,-1.07)
\curveto(2.055,-1.085)(2.075,-1.085)(2.09,-1.07)
\curveto(2.105,-1.055)(2.14,-1.03)(2.16,-1.02)
\curveto(2.18,-1.01)(2.22,-0.985)(2.24,-0.97)
\curveto(2.26,-0.955)(2.305,-0.92)(2.33,-0.9)
\curveto(2.355,-0.88)(2.395,-0.86)(2.44,-0.86)
}
\psline[linewidth=0.04cm](0.6,-1.24)(3.6,0.8)
\end{pspicture}
}}\)
W okrąg wpisujemy sześciokąt foremny. Trzy jego punktu już mamy są to przeciącia tych "kawałków" okręgów z twojego rysunku. Bierzemy pod uwagę. Fragment wskazany strzałką.
Mamy tam trójkąt równoboczny o boku 1. Awięc jego pole to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\) A także wycinek koła o promieniu 1 (jeśli dodamy również że tak powiem łuczek.) A jego pole to \(\displaystyle{ \frac{\pi r^{2}}{6}}\) Teraz zauważamy że różnica między wycinkiem koła a trójkątem (w sensie pól) to połowa jedenego z trzech zaznaczonych przez ciebie na różowo obszarów. Tak więc szukane pole to
\(\displaystyle{ P = 6 (\frac{\pi r^{2}}{6} - \frac{ \sqrt{3} }{4} = \pi r^{2} - 1,5 { \sqrt{3} }{4}}\)