prosze o pomoc w rozwiązaniu:
Proste k,l,m są styczne do okręgów. Uzasadnij, że |PQ|=|AB|
dziękuję
proste styczne do okregów
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
proste styczne do okregów
Wskazówka:
Z najmocniejszego tw. geometrii wiesz, że \(\displaystyle{ |AP|=|PC|}\)
Zostaje Ci tylko wykazać, że \(\displaystyle{ |PB|=|QC|}\)
Z najmocniejszego tw. geometrii wiesz, że \(\displaystyle{ |AP|=|PC|}\)
Zostaje Ci tylko wykazać, że \(\displaystyle{ |PB|=|QC|}\)
proste styczne do okregów
Witam, sorry za odgrzebywanie, ale też mam problem z tym zadaniem. Doszedłem sam do tego że muszę udowodnić że \(\displaystyle{ \left| PB\right| = \left| QC\right|}\) ale jak to udowodnić? Z góry dzięki.-- 8 gru 2009, o 21:46 --Bez łaski, sam sobie zrobiłem