Witam. Mam takie zadanko do rozwiazania...
W trojkacie abc suma katow przylegajacych do boku ab wynosi 30 stopni. Oblicz dlugosc ab jezeli okrag opisany na tym trojkacie ma promien R=6
Długość bokow
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Długość bokow
wiemy, że: \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=180^o-30^o=150^o}\)
skorzystajmy ze wzoru na długość promienia okręgu opisanego na trójkącie: \(\displaystyle{ R= \frac{a}{2sin\alpha}}\) , gdzie kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciw boku \(\displaystyle{ a}\).
w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ 6= \frac{|AB|}{2sin150^o} \Leftrightarrow ...}\)
znasz wzory redukcyjne?
\(\displaystyle{ sin150^o=sin(90^o+60^o)=cos60^o}\)
skorzystajmy ze wzoru na długość promienia okręgu opisanego na trójkącie: \(\displaystyle{ R= \frac{a}{2sin\alpha}}\) , gdzie kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciw boku \(\displaystyle{ a}\).
w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ 6= \frac{|AB|}{2sin150^o} \Leftrightarrow ...}\)
znasz wzory redukcyjne?
\(\displaystyle{ sin150^o=sin(90^o+60^o)=cos60^o}\)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2009, o 12:01 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy