Na podstawie rysunku wyznacz promień okręgu.
Na podstawie rysunku ...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Na podstawie rysunku ...
Nie wiem nawet, czy to się tak nazywa
Jeżeli dwie cięciwy w okręgu się przecinają, to iloczyn długości dwóch części pierwszej z nich jest równy iloczynowi długości części drugiej z nich. Dużo jaśniej na rysunku:
Wyjdzie równanie \(\displaystyle{ 2 \cdot (2r-2)=1 \cdot 1}\)
Można też tradycyjnie Pitagorasem, \(\displaystyle{ (2-r)^2+1^2=r^2}\), ale wynik będzie ten sam.
Jeżeli dwie cięciwy w okręgu się przecinają, to iloczyn długości dwóch części pierwszej z nich jest równy iloczynowi długości części drugiej z nich. Dużo jaśniej na rysunku:
Wyjdzie równanie \(\displaystyle{ 2 \cdot (2r-2)=1 \cdot 1}\)
Można też tradycyjnie Pitagorasem, \(\displaystyle{ (2-r)^2+1^2=r^2}\), ale wynik będzie ten sam.
Na podstawie rysunku ...
Dasio11 pisze:
Wyjdzie równanie \(\displaystyle{ 2 \cdot (2r-2)=1 \cdot 1}\)
Można też tradycyjnie Pitagorasem, \(\displaystyle{ (2-r)^2+1^2=r^2}\), ale wynik będzie ten sam.
Niestety niewiem skąd wzięły sie te dwa równania, próbuje to sobie wyobrazic, narysowac ale nie moge tego pojąć
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Na podstawie rysunku ...
Na rysunku masz trójkąt prostokątny. Jeżeli narysujesz pionową cięciwę w tym okręgu, zobaczysz, że jedna przyprostokątna tegoż trójkąta ma długość \(\displaystyle{ 2-r}\), a druga - \(\displaystyle{ 1}\). Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość \(\displaystyle{ r}\), więc z Pitagorasa mamy to drugie równanie. Pierwsze, jak napisałem, wychodzi z tamtego równania - te dwie cięciwy to: dolny bok kwadratu oraz pionowa średnica. Jednak raczej sugeruj się Pitagorasem, jeśli nie znasz tego równania.