\(\displaystyle{ a=15cm
b=10cm
h=12cm}\)
\(\displaystyle{ c = \frac{15-10}{2} = 2.5}\)
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2.5^{2} + 12^{2} = c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 6.25 + 144 = 150,25}\)
Chyba coś namieszałem.. nie wiem jak to wyliczyć
Oblicz obwód trapeza równoramiennego
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz obwód trapeza równoramiennego
oznaczenia zmień bo się powtarzają...
\(\displaystyle{ c^2=150,25= \frac{601}{4}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{ \sqrt{601} }{2}}\)
\(\displaystyle{ c^2=150,25= \frac{601}{4}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{ \sqrt{601} }{2}}\)
Oblicz obwód trapeza równoramiennego
No i jak dalej obliczyć obwód? Jesteś pewien, że dobrze jest wyliczone c?
Oblicz obwód trapeza równoramiennego
Czyli \(\displaystyle{ 15+10+2* \sqrt{150,25}}\) ? Taka jest odpowiedź, czy to się da jeszcze jakoś dodać?