trapez opisany na okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

trapez opisany na okregu

Post autor: natalicz »

Na okręgu opisano trapez ,ktorego obwod wynosi 52 cm.Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

trapez opisany na okregu

Post autor: silicium2002 »

\(\displaystyle{ a+b = \frac{1}{2} \cdot 52=26 ; \ d = \frac{1}{2} (a+b) \Leftrightarrow d = \frac{1}{2} \cdot 26 = 13}\)

EDIT1. Jeżeli nie rozumiesz skąd się to wzięło to napisz, to wytłumaczę po kolei.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

trapez opisany na okregu

Post autor: natalicz »

dzieki za odp;)
ODPOWIEDZ