Pkt na prostej dla ktorego suma odl od pkt jest najmniejsza

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
KaMyLuS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 lis 2006, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 3 razy

Pkt na prostej dla ktorego suma odl od pkt jest najmniejsza

Post autor: KaMyLuS »

Zadanie wyglada tak: Na plaszczyznie dana jest prosta l i 2 pkt A B po jednej jej stronie. Na prostej l obrano pkt M, taki ze AM + BM jest najmniejsze oraz pkt N taki ze AN = BN. Udowodnij, ze pkt A, B, M, N leza na jednym okregu.
Jako ze niezbyt wiedzialem jak sie za to zabrac, to postanowilem przeanalizowac odpowiedz z tylu ksiazki. Wiec lecimy cytujac odp: odbijamy symetrycznie pkt B wzgledem prostej l, powstaje wtedy pkt B'... "oczywiscie M jest pkt wspolnym prostej l i prostej AB'" <== taaa bardzo oczywiste :// Moglby mi ktos wyjasnic tą "oczywistosc" tzn czemu pkt M jest pkt wspolnym tych 2och prostych?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Pkt na prostej dla ktorego suma odl od pkt jest najmniejsza

Post autor: Zordon »

punkt przecięcia prostej l i AB' (oznaczmy C) ma własność, że \(\displaystyle{ |AC|+|B'C|}\) przyjmuje wartość minimalną (wynika to z nierówności trójkąta), zatem \(\displaystyle{ C=M}\)
KaMyLuS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 lis 2006, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 3 razy

Pkt na prostej dla ktorego suma odl od pkt jest najmniejsza

Post autor: KaMyLuS »

No AC + B'C owszem jest minimalne, ale jakim cudem z tego wynika ze C=M? Tzn czemu nie moze sie tak zdazyc ze pkt M bedzie gdzies indziej niz C - wtedy poprostu zwiekszy sie dlugosc AM (w stosunku do tego, gdyby C=M), ale za to zmniejszy sie BM. Dlaczego wiec wtedy AM+BM nie mialoby byc takze minimalne?

//EDIT: OK juz wszystko jasne, jakos mi sie to udalo udowodnic ;]
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Pkt na prostej dla ktorego suma odl od pkt jest najmniejsza

Post autor: Zordon »

KaMyLuS pisze:No AC + B'C owszem jest minimalne, ale jakim cudem z tego wynika ze C=M? Tzn czemu nie moze sie tak zdazyc ze pkt M bedzie gdzies indziej niz C - wtedy poprostu zwiekszy sie dlugosc AM (w stosunku do tego, gdyby C=M), ale za to zmniejszy sie BM. Dlaczego wiec wtedy AM+BM nie mialoby byc takze minimalne?

//EDIT: OK juz wszystko jasne, jakos mi sie to udalo udowodnic ;]
bo \(\displaystyle{ |BM|=|B'M|}\)
ODPOWIEDZ