trapez opisany na okregu
trapez opisany na okregu
Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają długość 3 cm i 5cm. Odcinek łączący środki ramion dzieli trapez na dwie figury ,których stosunek pól wynosi 5:11.Oblicz długości podstaw trapezu. z gory dzieki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
trapez opisany na okregu
Skorzystaj z własności czworokątów opisanych na okręgu, i z tego, że środek łączący środki ramion w trapezie jest równy średniej arytmetycznej podstaw.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
trapez opisany na okregu
Hmm no jak co...
Masz że \(\displaystyle{ \begin{cases}3+5=a+b \\ 7a = b \end{cases}}\)
Prosty układ równań wystarczy rozwiązać... (a potem sprawdź poniżej:))
EDIT1: W moje rachunki wkradł się błąd, ale już go poprawiłem, oczywiście kaszubki ma rację.
Masz że \(\displaystyle{ \begin{cases}3+5=a+b \\ 7a = b \end{cases}}\)
Prosty układ równań wystarczy rozwiązać... (a potem sprawdź poniżej:))
Rozwiązanie do końca:
Ostatnio zmieniony 18 sie 2009, o 20:25 przez silicium2002, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
trapez opisany na okregu
Niech a to górna podstawa, c to dolna, b to odcinek łączący środki ramion, a h to wysokość trapezu. Wiemy, że \(\displaystyle{ a+c=8}\) i że \(\displaystyle{ \frac{ \frac{(a+b)* \frac{h}{2} }{2} }{ \frac{(b+c) \frac{h}{2} }{2} }= \frac{5}{11} \Leftrightarrow \frac{a+b}{b+c}= \frac{5}{11} \Rightarrow \frac{a+ \frac{a+c}{2} }{ c+\frac{a+c}{2} }= \frac{5}{11} \Leftrightarrow \frac{3a+c}{a+3c} = \frac{5}{11} \Rightarrow 33a+11c=5a+15c \Rightarrow 28a=4c \Rightarrow 7a=c}\).
\(\displaystyle{ a+c=8 \Leftrightarrow a+7a=8 \Leftrightarrow 8a=8 \Leftrightarrow a=1 \Rightarrow c=7}\)
\(\displaystyle{ a+c=8 \Leftrightarrow a+7a=8 \Leftrightarrow 8a=8 \Leftrightarrow a=1 \Rightarrow c=7}\)
trapez opisany na okregu
kaszubki=>dzieki za odp:) a mam jeszcze pyatnie skąd wiesz ze wysokosc dla jednego i drugiego pola trapezu bedzie taka sama?
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
trapez opisany na okregu
Niech wierzchołki tego trapezu to A,B,C,D (AB i CD to podstawy, AB>CD).
Poprowadź wysokość h o spodku C' z wierzchołka C. Trójkąt BCC' jest prostokątny.
Jeżeli teraz poprowadzimy ten odcinek łączący środki ramion, to przetnie od bok BC w punkcie P, a wysokość CC' w Q. A teraz skoro BP=CP i PQ||BC', to a tw. Talesa \(\displaystyle{ PQ= \frac{BC'}{2}}\) i CQ=C'Q, czyli wysokości obu trapezów są równe.
Poprowadź wysokość h o spodku C' z wierzchołka C. Trójkąt BCC' jest prostokątny.
Jeżeli teraz poprowadzimy ten odcinek łączący środki ramion, to przetnie od bok BC w punkcie P, a wysokość CC' w Q. A teraz skoro BP=CP i PQ||BC', to a tw. Talesa \(\displaystyle{ PQ= \frac{BC'}{2}}\) i CQ=C'Q, czyli wysokości obu trapezów są równe.