W trójkącie porstokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną w stosunku 1:3.
a) oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na tym trójkącie
b)oblicz stosunek długości odcinków, na jakie wysokość dzieli przeciwprostokątną
można napisać że boki \(\displaystyle{ a=x , b=3x , c=\sqrt{10}x}\)
i dalej nie wiem jak z tymi okręgami ;( prosze o podpowiedz. z gory thx
trójkąt i okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 1 mar 2006, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lidzbark Warmiński
- Pomógł: 1 raz
trójkąt i okręgi
Tak więc, mamy następujące wzory na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P=p*r}\)
Gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\) a \(\displaystyle{ r}\) jest promieniem koła wpisanego
Oraz drugi wzór
\(\displaystyle{ P=\frac{a*b*c}{4*R}}\) gdzie R to promień okręgu opisanego na trójkącie
Przyrównując te wzory znajdziemy stosunek \(\displaystyle{ \frac{r}{R}}\), a podniesiony do kwadratu da nam stosunek pól
\(\displaystyle{ P=p*r}\)
Gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\) a \(\displaystyle{ r}\) jest promieniem koła wpisanego
Oraz drugi wzór
\(\displaystyle{ P=\frac{a*b*c}{4*R}}\) gdzie R to promień okręgu opisanego na trójkącie
Przyrównując te wzory znajdziemy stosunek \(\displaystyle{ \frac{r}{R}}\), a podniesiony do kwadratu da nam stosunek pól
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
trójkąt i okręgi
Wzory wzięte są z tablic matematycznych i na poziomie LO ich znajomość jest wymagana, jeżeli nie rozumiesz skąd się wzięły to może ktoś tutaj to udowodni, ja na takie motywy jestem za cienki jako pasjonat innych dziedzin niż matematyka, jeżeli nie do końca rozumiesz ruch z przyrównania wzorów - zapisz je jako układ równań, podziel stronami jedno z drugim, potem nieco kosmetyki i wyjdzie co ma wyjść.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
trójkąt i okręgi
By udowodnic pierwszy wzor wystarczy zrobic rysunek (:D), przy dowodzeniu drugiego mozna np. skorzystac z tw. sinusow.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
trójkąt i okręgi
ojj nie chodzi mi o te wzory bo je rozumiem. ale skad wziać r i R w tym zadaniu tzn pola są równe porównuje ze wzorem na r małe i R duże ale jakoś nie moge wyznaczyć żeby był stosunek r/R. jakoś sie zaciołem na tym:P
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 30 mar 2006, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
trójkąt i okręgi
\(\displaystyle{ P=pr}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\)
Na początku napisałeś, że masz boki, więc pole obliczysz bez problemu. \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\), więc masz wszystko co potrzeba.
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\)
Na początku napisałeś, że masz boki, więc pole obliczysz bez problemu. \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\), więc masz wszystko co potrzeba.