Otóż mam problem z tym zadaniem, w tym wątku będę dodawał różne inne zadania.
Dane jest okrąg \(\displaystyle{ o_1}\). Kreślimy cięciwę AB nieprzechodzącą przez środek okręgu \(\displaystyle{ o_1}\), a następnie rysujemy okrąg \(\displaystyle{ o_2}\), współśrodkowy z okręgiem \(\displaystyle{ o_1}\) i styczny do cięciwy AB. Okręgi \(\displaystyle{ o_1}\) i \(\displaystyle{ o_2}\) ograniczają pierścień kołowy. Uzasadnij, że pole pierścienia kołowego nie zależy od długości promienia okręgu \(\displaystyle{ o_1}\). tylko od długości cięciwy AB.
rys.
Uzasadnienie, że pole pierścienia
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Uzasadnienie, że pole pierścienia
zamieszczaj zadania w osobnych tematachpablo89 pisze:w tym wątku będę dodawał różne inne zadania.
Pole pierścienia:
\(\displaystyle{ Pp=\pi R^2-\pi r^2=\pi(R^2-r^2)}\)
\(\displaystyle{ R^2= (\frac{|AB|}{2})^2+r^2}\)
\(\displaystyle{ R^2-r^2= \frac{|AB|^2}{4}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ Pp=\pi \cdot \frac{|AB|^2}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
Uzasadnienie, że pole pierścienia
Niech promień okręgu \(\displaystyle{ o_{1}}\) wynosi \(\displaystyle{ r_{1}}\), a okręgu \(\displaystyle{ o_{2}}\) wynosi \(\displaystyle{ r_{2}}\).
Długość cięciwy wynosi \(\displaystyle{ X=2 \sqrt{r_{1}^{2}-r_{2}^{2}}}\).
Pole pierścienia kołowego wynosi \(\displaystyle{ \pi (\frac{X}{2})^{2}}\), a zatem jest zależne od dł. cięciwy AB, ale dł. cięciwy AB jest zależna od promienia okręgu \(\displaystyle{ o_{1}}\).
Długość cięciwy wynosi \(\displaystyle{ X=2 \sqrt{r_{1}^{2}-r_{2}^{2}}}\).
Pole pierścienia kołowego wynosi \(\displaystyle{ \pi (\frac{X}{2})^{2}}\), a zatem jest zależne od dł. cięciwy AB, ale dł. cięciwy AB jest zależna od promienia okręgu \(\displaystyle{ o_{1}}\).