okrąg wpisany w czworokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Miraculum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 28 mar 2006, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 3 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: Miraculum »

Mam problem z udowodnieniem warunku koniecznego i wystarczalnego na to, aby w dany czworokąt płaski można było wpisac okrąg. Nie wiem jak sie do tego zabrąc Co należy zrobić? Czy wystarczy tylko znalesć odpowiednie odcinki w czworokącie i porownac z promieniem??
guzik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: guzik15 »

Aby można było wpisać w okrąg musi mieć przeciwległe boki równe (a+c=b+d) albo przeciwległe kąty równe 180 stopni
Awatar użytkownika
Miraculum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 28 mar 2006, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 3 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: Miraculum »

a jak to zapisac by powstał nam dowód?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: juzef »

guzik15 pisze:Aby można było wpisać w okrąg musi mieć przeciwległe boki równe
Nie w każdy równoległobok da się wpisać okrąg. Istnieją też czworokąty opisane na okręgach, które równoległobokami nie są.
guzik15 pisze:albo przeciwległe kąty równe 180 stopni
Jeszcze nie widziałem czworokąta, którego kąt wewnętrzny byłby półpełny.

Miraculum, w czworokąt można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy boków przeciwległych są w nim równe. Dowód konieczności jest dość łatwy, polega na czterokrotnym zastosowaniu zasadniczego twierdzenia planimetrii i dodaniu otrzymanych równości stronami. Dowód wystarczalności jest mniej przyjemny.
guzik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: guzik15 »

juzef pisze:Jeszcze nie widziałem czworokąta, którego kąt wewnętrzny byłby półpełny.
No przepraszam, źle napisałem, suma przeciwległych kątów musi być równa 180 stopni
Nie w każdy równoległobok da się wpisać okrąg. Istnieją też czworokąty opisane na okręgach, które równoległobokami nie są.
A tutaj nie kumam, po prostu a+c=b+d
neo007

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: neo007 »

guzik15 pisze:suma przeciwległych kątów musi być równa 180 stopni
To warunek, żeby na okręgu opisać czworokąt.

Podsumowując:
  1. W czworokąt da się wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy suma przeciwległych boków czworokąta jest równa (a+c=b+d)
  2. W okrąg da się wpisać czworokąt wtedy i tylko wtedy gdy suma przeciwległych kątów jest równa 180
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: juzef »

guzik15, jeśli w czworokącie boki przeciwległe mają równe długości, to jest on równoległobokiem. Żeby napisać a+c=b+d musisz najpierw wytłumaczyć co poszczególne literki oznaczają. Ponadto mylisz pojęcia okręgu wpisanego w czworokąt i czworokąta wpisanego w okrąg.
Awatar użytkownika
Miraculum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 28 mar 2006, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 3 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: Miraculum »

Wszytsko byłoby dobrze tylko ze trzeba teraz udowodnic ze np odpowiednie boki sa sobie rowne ::) i dojsc do tego jakie sa warunki WW i WK na wpisanie okregu w czworokat
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

okrąg wpisany w czworokąt

Post autor: juzef »

Warunek konieczny napisałem. Wydaje mi się, że przy jego pomocy można bez większych trudności udowodnić jego wystarczalność. Polecałbym jednak wypożyczenie jakiegoś podręcznika do geometrii, gdyż ciężko to wytłumaczyć bez rysunku itp.
ODPOWIEDZ