nierówności miedzy odcinkami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

nierówności miedzy odcinkami

Post autor: marek12 »

Na płaszczyźnie dane
są punkty A, B, C, D. Udowodnij, że co najmniej jedna z nierówności

\(\displaystyle{ |AC| + |AD| \ge |AB|}\)

\(\displaystyle{ |BC|+|BD| \ge |AB|}\)

jest prawdziwa.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

nierówności miedzy odcinkami

Post autor: fon_nojman »

Załóżmy, że \(\displaystyle{ |AC|+|AD|<|AB|}\). Z \(\displaystyle{ |AB| \le |AC|+|BC|}\) mamy \(\displaystyle{ |AC|+|AD|<|AC|+|BC|}\) czyli \(\displaystyle{ |AD|<|BC|}\). Dodając obustronnie \(\displaystyle{ |DB|}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ |AD|+|DB|<|BC|+|BD|}\). Ostatecznie \(\displaystyle{ |AB|<|BC|+|BD|}\).

Analogicznie gdy założymy \(\displaystyle{ |BC|+|BD|<|AB|}\).
ODPOWIEDZ