W trójkąt równoramienny o ramieniu 10 i podstawie 12 wpisano prostokąt o stosunku boków 1:4 w ten sposób, że krótszy bok prostokątka jest zawarty w podstawie trójkąta. Oblicz długości boków prostokąta
Już zrobiłem-nie zauważyłem głupiego podobieństwa
Trójkąt opisany na prostokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkąt opisany na prostokącie
2x; 8x - boki prostokąta
Rysunek (klasyczny); zobacz trójkąty podobne - połowa danego i taki ,,mały na górze".
Z podobieństwa :
\(\displaystyle{ \frac{8}{6}=\frac{8-8x}{x}}\)
[edit] Jak pisałem to chyba nie było ostatniej linijki Twojego posta.
Rysunek (klasyczny); zobacz trójkąty podobne - połowa danego i taki ,,mały na górze".
Z podobieństwa :
\(\displaystyle{ \frac{8}{6}=\frac{8-8x}{x}}\)
[edit] Jak pisałem to chyba nie było ostatniej linijki Twojego posta.