proszę o pomoc w rozwiązaniu:
W równoległoboku ABCD punkt E jest środkiem boku BC. Udowodnij, że:
a) Proste DE i AB przecinają się,
b) Punkt b jest środkiem AF, gdzie F jest punktem przecięcia prostych AB i ED.
dziękuję
środek boku równoległoboku
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
środek boku równoległoboku
a) gdyby się nie przecinały były by równoległe a wtedy DE musiało by się pokryć z CD (gdyż z definicji równoległoboku \(\displaystyle{ AB \left| \right| CD}\)) a nie może się pokryć gdyż E leży jest środkiem odcinka BC (więc nie jest punktem C) c.b.d.o
b) Bierzemy pod uwagę \(\displaystyle{ \Delta}\) AFD. W tym to trójkącie zauważamy że \(\displaystyle{ \left|BE \right| \left| \right| \left|AD \right| \ i \ \left|BE \right| = \frac{1}{2} \left|AD\right|}\) co na mocy twierdzenia wskazuje ze E jest środkiem boku DF, a B środkiem boku AF
c.b.d.o
Pozdrawiam
b) Bierzemy pod uwagę \(\displaystyle{ \Delta}\) AFD. W tym to trójkącie zauważamy że \(\displaystyle{ \left|BE \right| \left| \right| \left|AD \right| \ i \ \left|BE \right| = \frac{1}{2} \left|AD\right|}\) co na mocy twierdzenia wskazuje ze E jest środkiem boku DF, a B środkiem boku AF
c.b.d.o
Pozdrawiam