Środek okręgu wpisanego w wielokąt
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Środek okręgu wpisanego w wielokąt
Wykaż, że środek okręgu wpisanego w wielokąt o dowolnej ilości boków jest punktem przecięcia wszystkich jego dwusiecznych.
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Środek okręgu wpisanego w wielokąt
Wynika to z Najmocniejszego Twierdzenia Geometrii i podobieństwa trójkątów.
Weźmy dwa kolejne boki wielokąta i przyjmijmy następujące oznaczenia.
-pierwszy bok AB
-drugi bok BC
-środek okręgu wpisanego O i niech r będzie równy promieniowi
-punkt styczności okręgu z pierwszym bokiem C
-punkt styczności okręgu z drugim bokiem D
Zauważ, że dostajemy dwa trójąty OBC i OBD, dla których zachodzi:
OC=OD=r
BC=BD, co wynika z Najmocniejszego Twierdzenia Geometrii
OB=OB, czego tłumaczyć nie muszę.
Zatem wnioskuję, że trójkąty OBC i OBD są przystające, a zatem odpowiedni kąty są tej samej miary, co dowodzi tezę.
Weźmy dwa kolejne boki wielokąta i przyjmijmy następujące oznaczenia.
-pierwszy bok AB
-drugi bok BC
-środek okręgu wpisanego O i niech r będzie równy promieniowi
-punkt styczności okręgu z pierwszym bokiem C
-punkt styczności okręgu z drugim bokiem D
Zauważ, że dostajemy dwa trójąty OBC i OBD, dla których zachodzi:
OC=OD=r
BC=BD, co wynika z Najmocniejszego Twierdzenia Geometrii
OB=OB, czego tłumaczyć nie muszę.
Zatem wnioskuję, że trójkąty OBC i OBD są przystające, a zatem odpowiedni kąty są tej samej miary, co dowodzi tezę.