proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Prostokąt przecinamy dwiema prostymi, równoległymi do jednej przekątnej i jednakowo od niej odległymi. Wykaż, że otrzymany wówczas równoległobok wpisany w dany prostokąt ma obwód równy sumie długości przekątnych danego prostokąta.
dziękuję
Prostokąt przecinamy dwiema prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 41 razy
Prostokąt przecinamy dwiema prostymi
Niech \(\displaystyle{ d}\)-długość przekątnej, \(\displaystyle{ a,b}\)-długości boków równoległoboku, \(\displaystyle{ x,y}\)-długości odcinków tego samego boku prostokąta, 'ograniczonych' przez odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Wówczas z podobieństwa trójkątów:\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\frac{x}{x+y}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b}{d}=\frac{y}{x+y}}\).
Dodając powyzsze równości stronami, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{d}=1}\), z czego wynika teza.
Wówczas z podobieństwa trójkątów:\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\frac{x}{x+y}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b}{d}=\frac{y}{x+y}}\).
Dodając powyzsze równości stronami, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{d}=1}\), z czego wynika teza.