Zadanko z kolem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
snuff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2006, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zadanko z kolem

Post autor: snuff »

W kole o srodku O poprowadzono dwie prostopadle srednice AB i CD oraz cieciwe AM przecinajaca CD w punkcie K. Dla jakiego kata miedzy AM i AB w czworokat OBMK mozna wpisac okrag?

Jakby ktos mogl wytlumaczyc, bylbym wdzieczny.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Zadanko z kolem

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \Delta AMB\:\}\) jest prostokątny; a środek okręgu wpisanego w czworokąt leży na przecięciu dwusiecznych jego kątów. Z zależności kątowych w trójkącie, łatwo obliczysz, że \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{6}\}\).
ODPOWIEDZ