Oblicz długości podstaw trapezu
Oblicz długości podstaw trapezu
pole trapezu ABCD o wysokości 7cm równa sie 105cm. Oblicz długość podstaw trapezu wiedząc, że jedna z nich jest 4 razy dłuższa od drugiej.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz długości podstaw trapezu
Pole=(a+b)*h/2
Pole=105 cm
h=7 cm
a+b=2Pole/h
Wiemy dodatkowo że np 4a=b stąd
5a=2Pole/h
a=2Pole/(5h)
Podstawiamy:
a=210 cm^2/35 cm
a=6 cm
b=24 cm
Pole=105 cm
h=7 cm
a+b=2Pole/h
Wiemy dodatkowo że np 4a=b stąd
5a=2Pole/h
a=2Pole/(5h)
Podstawiamy:
a=210 cm^2/35 cm
a=6 cm
b=24 cm