trapez prostokatny
trapez prostokatny
proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Z kawałak materiału w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach długości 1,2m i 0,4 m oraz wysokości 1,5 m wycięto chorągiewkę w kształcie trójkata równoramiennego , którego podstawą jest dłuższe ramię trapezu, a jeden z wierzchołków należy do krótszego ramienia trapezu.
a) Wyznacz długości odcinków , na jakie ten wierzchołek podzielił krótsze ramię trapezu.
b) Oblicz długości boków chorągiewki.
Wyniki podaj z dokładnaścią do 0,01m.
dziękuję
Z kawałak materiału w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach długości 1,2m i 0,4 m oraz wysokości 1,5 m wycięto chorągiewkę w kształcie trójkata równoramiennego , którego podstawą jest dłuższe ramię trapezu, a jeden z wierzchołków należy do krótszego ramienia trapezu.
a) Wyznacz długości odcinków , na jakie ten wierzchołek podzielił krótsze ramię trapezu.
b) Oblicz długości boków chorągiewki.
Wyniki podaj z dokładnaścią do 0,01m.
dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
trapez prostokatny
x - ramię chorągiewki
y - jeden z odcinków na krótszym ramieniu
\(\displaystyle{ (1,5-y)^2+0,4^2=x^2}\) oraz \(\displaystyle{ 1,2^2+y^2=x^2}\)
y - jeden z odcinków na krótszym ramieniu
\(\displaystyle{ (1,5-y)^2+0,4^2=x^2}\) oraz \(\displaystyle{ 1,2^2+y^2=x^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
trapez prostokatny
Próbowałem rozwiązać i dochodzę do błędu, gdzie dłuzsza część ramienia i bok chorogiewki mają taką samą długość (1,23). Dziwi mnie to bo przy i przeciwprostokątna nie mogą mieć tej samej długości. Ciekawie jak poszło reszcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
trapez prostokatny
Z podanego wyżej wychodzi ,,normalnie".Mad_Hatter pisze:Próbowałem rozwiązać i dochodzę do błędu, gdzie dłuzsza część ramienia i bok chorogiewki mają taką samą długość (1,23). Dziwi mnie to bo przy i przeciwprostokątna nie mogą mieć tej samej długości. Ciekawie jak poszło reszcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
trapez prostokatny
Jestem idiotą i nie doliczyłem + 0,4 w układzie. Miałem to w pierwszej linijce, ale w następnej opuściłem z niewiadomych przyczyn.