równe odcinki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równe odcinki

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:



Prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C. Uzasadnij, że jeśli |BC|=|BD|, to |AC|=|CD|.

dziękuję
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

równe odcinki

Post autor: Inkwizytor »

Czy AB jest średnicą czy nie musi być?
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równe odcinki

Post autor: celia11 »

AB nie jest średnicą
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

równe odcinki

Post autor: Inkwizytor »

1. niech BCD = alfa
2. Ponieważ trójkąt BCD jest równoramienny to BDC=alfa
3. Trójkąt OBC jest równoramienny
4. OCB = OBC = 90-alfa (OC promień, C punkt styczności)
5. z 3. i 4. wynika że COB = 2*alfa (kąt środkowy oparty na BC)
6. Kąt wpisany (BAC) oparty na BC jest połowę mniejszy (Cecha kątów wpisanych i środkowych opartych na tym samym łuku)
7. skoro BAC=alfa i ADC=alfa to........
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

równe odcinki

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję, pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ