wspólna styczna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

wspólna styczna

Post autor: celia11 »



proszę o pomoc

Do okręgów \(\displaystyle{ O _{1}}\) i \(\displaystyle{ O _{2}}\) stycznych zewnętrznie w punkcie A porowadzono wspólną styczną BC. Udowodnij, że \(\displaystyle{ | \sphericalangle BAC|=90 ^{0}}\)

dziękuję
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

wspólna styczna

Post autor: Justka »

Oznacz sobie \(\displaystyle{ \sphericalangle O_1BA=\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle O_2CA=\beta}\), poprowadź odcinki \(\displaystyle{ O_1B, O_1A, O_2C, O_2A}\), skorzystaj z tego, że trójkąty \(\displaystyle{ ABO_1}\) i \(\displaystyle{ ACO_2}\) są równoramienne. Pamiętaj też o tym, że \(\displaystyle{ O_1B \perp BC}\) i \(\displaystyle{ O_2C \perp BC}\).

Dalej pokombinuj z kątami
Monika.kln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .....
Pomógł: 3 razy

wspólna styczna

Post autor: Monika.kln »

każda styczna jest prostopadła do okręgu do tego oznaczenia wyżej to kąt AO1B jest prosty i kąt AO2C też no i są one połówkami kwadratów bo przeciwprostokątne wynoszą \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot r_2}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot r_1}\) potem oznacz obie kąty a i b trójkątów co kąt ABC będzie wynosił \(\displaystyle{ 180-(a+b)}\) pózniej możesz użyć tw. cos lub z jakiegoś dowolnego wychodzą Ci kąty odpowiadające a i b potem \(\displaystyle{ 2a= 90 \ i \ 2b=90}\) czyli \(\displaystyle{ (\frac{a}{2})+(\frac{b}{2})=45+45= 90}\) czyli kąt prosty

Zapoznaj się z instrukcją Latex-a. Wyrażenia matematyczne umieszczaj pomiędzy klamerkami

Kod: Zaznacz cały

[tex]... [/tex]
Justka.[/color]
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

wspólna styczna

Post autor: Justka »

AU
AU
30wknk5.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 107 razy
Monika.kln nie zgadzam się z tym co napisaś...
Po pierwsze każda styczna do okręgu jest prostopadła do promienia poprowadzonego do punktu styczności (nie do okręgu). Po drugie kąty \(\displaystyle{ AO_1B}\) oraz \(\displaystyle{ AO_2C}\) nie są proste...
Dalszej części Twojego rozwiązania nie rozumiem.
Monika.kln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .....
Pomógł: 3 razy

wspólna styczna

Post autor: Monika.kln »

Justka, to wstaw sobie kąt \(\displaystyle{ ... \alpha}\) oznaczając kąt BOA i oblicz z cosinusów lub sinusówtak samo z drugim kołem możesz zrobić a resztę tak jak wyżej w zalżności od tych kątów oblicz \(\displaystyle{ \sphericalangle}\)A i wyjdzie
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wspólna styczna

Post autor: Inkwizytor »

Monika.kln pisze:każda styczna jest prostopadła do okręgu do tego oznaczenia wyżej to kąt AO1B jest prosty i kąt AO2C też no i są one połówkami kwadratów bo przeciwprostokątne wynoszą \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot r_2}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot r_1}\)
BY-ZY-DURA !!!
Moniko! Zaczynasz mi podpadać To już któryś twój wpis nieprecyzyjny lub wprowadzający w błąd.

Trza napisać:
1. Z trójkąta równoramiennego wynika ABO1 = BAO1 = alfa
2. czyli ABC = 90 - alfa
3. Z trójkąta równoramiennego wynika ACO2 = CAO1 = beta
4. czyli ACB = 90 - beta
5. Z kąta półpełnego przy A wynika że 180 = alfa + beta + BAC
6. Z trójkąta ABC wynika że suma kątów musi wynosic 180

180 = ACB +ABC + BAC
+ pkt 5.

i gotowe. Końcówkę zostawiam Tobie
Monika.kln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .....
Pomógł: 3 razy

wspólna styczna

Post autor: Monika.kln »

Inkwizytor, oj ja jestem dopiero początkująca więc co ja mogę? nie będę od razu pisać jak osoba która ma konto długi czas
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

wspólna styczna

Post autor: celia11 »

jednak nie wiem jak zapisać, że kąt BAC jest równy 90 stopni:(
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wspólna styczna

Post autor: Inkwizytor »

2. czyli ABC = 90 - alfa
4. czyli ACB = 90 - beta
5. Z kąta półpełnego przy A wynika że 180 = alfa + beta + BAC

180 = ACB +ABC + BAC

I .Podstawiasz do ostatniego punkt 2 i 4 -> otrzymasz że alfa + beta = BAC
II. Podstawiasz do 5. zamiast alfa + beta -> otrzymujesz 180 = 2*BAC
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

wspólna styczna

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję, pozdrawiam
ODPOWIEDZ