proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Dwa okręgi
\(\displaystyle{ o(A,r _{1})}\)
\(\displaystyle{ o(B,r _{2})}\)
są styczne zewnętrznie do siebie i oba są styczne wewnętrznie do okręgu
\(\displaystyle{ o(C,r _{3})}\).
Obwód trójkata ABC wynosi 25 cm. Oblicz \(\displaystyle{ r _{3}}\).
dziękuję
dwa okręgi
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dwa okręgi
Na mój gust A, B i C są współliniowe -> trójkąt o polu 0 -> Suma średnic dwóch pierwszych jest równa średnicy trzeciego czyli reasumując r3=r1+r2.celia11 pisze: Dwa okręgi
\(\displaystyle{ o(A,r _{1})}\)
\(\displaystyle{ o(B,r _{2})}\)
są styczne zewnętrznie do siebie i oba są styczne wewnętrznie do okręgu
\(\displaystyle{ o(C,r _{3})}\).
Obwód trójkata ABC wynosi 25 cm. Oblicz \(\displaystyle{ r _{3}}\).
C leży pomiędzy A i B czyli obwód to 2*AB czyli 2*(r1+r2) czyli 2*r3
Stąd jaki wniosek?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: .....
- Pomógł: 3 razy
dwa okręgi
Jeżeli narysujesz rysunek to wyjdzie Tobie zależność że odcinek AC wynosi r3-r1 a BC r3-r2.
Potem jak dorysujesz sobie promień r3 styczny do obu okręgów i ro punktu przecięcia się promienia z okręgiem poprowadzisz promienie z obu okręgów r1 i r2 otrzymasz deltoid z 2 takich samych trójkątów o bokach r1,r1, r2, r2 styczna jest pod kątem prostym z promieniami r1 i r2 więc wychodzi że r1=r2
później wracasz do obwodu, że \(\displaystyle{ 2r_2+2r_2+2(r_3-2r_2)=25}\) {na rysunku odczytasz}
co później po redukcji wychodzi Tobie \(\displaystyle{ 2r_3=25}\) z czego \(\displaystyle{ r_3=12.5}\)
Mam nadzieję że jasno wyjaśniłam i dobrze to jest.
Potem jak dorysujesz sobie promień r3 styczny do obu okręgów i ro punktu przecięcia się promienia z okręgiem poprowadzisz promienie z obu okręgów r1 i r2 otrzymasz deltoid z 2 takich samych trójkątów o bokach r1,r1, r2, r2 styczna jest pod kątem prostym z promieniami r1 i r2 więc wychodzi że r1=r2
później wracasz do obwodu, że \(\displaystyle{ 2r_2+2r_2+2(r_3-2r_2)=25}\) {na rysunku odczytasz}
co później po redukcji wychodzi Tobie \(\displaystyle{ 2r_3=25}\) z czego \(\displaystyle{ r_3=12.5}\)
Mam nadzieję że jasno wyjaśniłam i dobrze to jest.