Położenie punktów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Położenie punktów

Post autor: nogiln »

Długości odcinków AB, AC, BC, BD, i CD spełniają warunki: AB=AC+BC oraz BC+BD=CD. Uzasadnij, że A, B, C, D leżą na jednej prostej.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Położenie punktów

Post autor: JankoS »

nogiln pisze:Długości odcinków AB, AC, BC, BD, i CD spełniają warunki: AB=AC+BC oraz BC+BD=CD. Uzasadnij, że A, B, C, D leżą na jednej prostej.
Można tak.. Dla czterech różnych A, B, C, D
\(\displaystyle{ \begin{cases} AB=AC+BC \\ BC+BD=CD \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} B,C \in pr.AB \\ B,C \in pr.CD \end{cases} \Rightarrow pr.AB=pr.CD.}\)
ODPOWIEDZ