Znajdź równania okręgów o promieniu 3 stycznych jednocześnie do osi OX i do prostej 12x+5y = 0
Udało mi sie wymyślic że są to okręgi w których musi zajść y=0, b=3 lub b=-3
Okręgi styczne do osi OX i danej prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Okręgi styczne do osi OX i danej prostej
Mógłbyś pomóc rozwiązać to zadanie? Bo w sumie jedyne co tu może się zmieniać to współrzędna środka okręgu a, tylko w jakich granicach, jak to wyliczyć?-- 28 cze 2009, o 01:02 --Rozwiązałem w ten sposób, że rozpatrywałem okręgi \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-3)^2 = 9}\) lub \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y+3)^2 = 9}\) gdzie w obu przypadkach podstawiłem y = -12/5 x, i rozwiązywałem równania względem parametru a, otrzymując:
W pierwszym przypadku wyszło:
a1 = 2
a2 = -4,5
zas w drugim:
a3 = 4,5
a4 = -2
Powinno być ok, problem w tym, że to zadanie powinno się rozwiązywac bez używania kalkulatorów. A współczynniki były naprawde duże (np pierwiastek z delty wyszedł 93 600), jest więc może jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania?
W pierwszym przypadku wyszło:
a1 = 2
a2 = -4,5
zas w drugim:
a3 = 4,5
a4 = -2
Powinno być ok, problem w tym, że to zadanie powinno się rozwiązywac bez używania kalkulatorów. A współczynniki były naprawde duże (np pierwiastek z delty wyszedł 93 600), jest więc może jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Okręgi styczne do osi OX i danej prostej
Będą to dwa rodzaje równań okręgów:
\(\displaystyle{ I. \ (x-a)^2+(y-3)^2=9\\
\\
II. \ (x-a)^2+(y+3)^2=9}\)
Wyliczasz z równania prostej na przykład \(\displaystyle{ y}\) i wstawiasz do powyższych równań, które z warunku styczności będą mieć jedno rozwiązanie - stąd właśnie otrzymasz niewiadomą \(\displaystyle{ a}\). Ostatecznie powinny wyjść cztery takie okręgi.
Takie liczby Ci duże wychodziły? Wynik jest ok. Można jeszcze z symetrii jeszcze skorzystać.
\(\displaystyle{ I. \ (x-a)^2+(y-3)^2=9\\
\\
II. \ (x-a)^2+(y+3)^2=9}\)
Wyliczasz z równania prostej na przykład \(\displaystyle{ y}\) i wstawiasz do powyższych równań, które z warunku styczności będą mieć jedno rozwiązanie - stąd właśnie otrzymasz niewiadomą \(\displaystyle{ a}\). Ostatecznie powinny wyjść cztery takie okręgi.
Takie liczby Ci duże wychodziły? Wynik jest ok. Można jeszcze z symetrii jeszcze skorzystać.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Okręgi styczne do osi OX i danej prostej
W taki, że wystarczy tylko np. dwa okręgi powyżej osi \(\displaystyle{ Ox}\) wyznaczyć, a potem skorzystać z symetrii.
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
Okręgi styczne do osi OX i danej prostej
temat stary, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Bartek1991 pisał, że rozwiązywał równanie względem parametru a. To znaczy? Założył dodatkowy warunek, że delta musi być równa 0?
Jak sam liczyłem to na początku robiłem podobnie: zauważyłem, że współrzędne y okręgów będą wynosić 3 lub -3 i skorzystałem ze wzoru na odległość środka okręgu (x1,3) lub (x1,-3) od prostej 12x+5y=0. Z tego wyszły mi identyczne wyniki.
Pozdrawiam
Jak sam liczyłem to na początku robiłem podobnie: zauważyłem, że współrzędne y okręgów będą wynosić 3 lub -3 i skorzystałem ze wzoru na odległość środka okręgu (x1,3) lub (x1,-3) od prostej 12x+5y=0. Z tego wyszły mi identyczne wyniki.
Pozdrawiam