promień okręgu wpisanego w trójkąt
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
promień okręgu wpisanego w trójkąt
Jak obliczyć długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o danym polu P i kącie α leżącym między ramionami tego trójkąta.
Ja wiem ,ze raczej pasowałoby skorzystać z wzoru P=r*p , tylko nie za bardzo ,wiem jak potem te boki wyliczyć
Ja wiem ,ze raczej pasowałoby skorzystać z wzoru P=r*p , tylko nie za bardzo ,wiem jak potem te boki wyliczyć
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
promień okręgu wpisanego w trójkąt
oj chyba \(\displaystyle{ 2P=b^2sin\alpha}\) lub tez \(\displaystyle{ 2P=abcos\frac{\alpha}{2}}\)
zakladam ze a to dlugosc podstawa a b to dlugosc ramienia...
zakladam ze a to dlugosc podstawa a b to dlugosc ramienia...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
promień okręgu wpisanego w trójkąt
Chodzilo mi o dowolny trojkat, ktorego dwoma bokami sa \(\displaystyle{ a,b}\), a kat miedzy nimi to \(\displaystyle{ \alpha}\).
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
promień okręgu wpisanego w trójkąt
Wstawiasz do podanych wzorow, dostajesz dlugosc boku w zaleznosci od \(\displaystyle{ \alpha}\) i pola.
Teraz z f-cji trygonometrycznych wyznaczasz dlugosc podstawy, po czym korzystasz z tego, ze \(\displaystyle{ P=pr}\), gdzie p to polowa obwodu, a r -szukany promien.
Teraz z f-cji trygonometrycznych wyznaczasz dlugosc podstawy, po czym korzystasz z tego, ze \(\displaystyle{ P=pr}\), gdzie p to polowa obwodu, a r -szukany promien.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
promień okręgu wpisanego w trójkąt
Niech \(\displaystyle{ b}\) - ramie, \(\displaystyle{ a}\) - podstawa.
Mamy:
\(\displaystyle{ 2P=b^2\sin\alpha}\), wiec
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{2P}{\sin\alpha}}}\).
Z twierdzenia sinusow mamy:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\cos\frac{\alpha}{2}}}\), czyli
\(\displaystyle{ a=2b\sin\frac{\alpha}{2}}\).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ 2P=(2b+a)r}\), wiec
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{2b+a}}\), wystarczy, ze wstawisz.
Mamy:
\(\displaystyle{ 2P=b^2\sin\alpha}\), wiec
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{2P}{\sin\alpha}}}\).
Z twierdzenia sinusow mamy:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\cos\frac{\alpha}{2}}}\), czyli
\(\displaystyle{ a=2b\sin\frac{\alpha}{2}}\).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ 2P=(2b+a)r}\), wiec
\(\displaystyle{ r=\frac{2P}{2b+a}}\), wystarczy, ze wstawisz.