uzasadnienie nie istnienia trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

uzasadnienie nie istnienia trapezu

Post autor: Uzo »

Jak uzasadnić,że nie istnieje trapez równoramienny ABCD i AB||CD, który spełnia warunki: |AB|=4, |AC|=6, |CD|=3 , AC jest dwusieczną kata C albo A.

Ja kombinowałem z funkciami trygonometrycznymi ,ale coś mi chyba nie wychodzi
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

uzasadnienie nie istnienia trapezu

Post autor: Lady Tilly »

Spróbuj z twierdzeniem cosinusów. Weź też to pod uwagę, ze w trapezie równoramiennym kąty A oraz B są równe (są kątami ostrymi) oraz kąty C i D też są równe (kąty rozwarte).
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

uzasadnienie nie istnienia trapezu

Post autor: Uzo »

Coś nie za bardzo mi idzie to udowadnianie
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

uzasadnienie nie istnienia trapezu

Post autor: DEXiu »

Z tw. Pitagorasa policz długość ramienia tego trapezu (jeśli nie wiesz jak - pomyśl chwilę - jeśli nadal nie wiesz, to podpowiem, że wyjdzie \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\)). Z drugiej strony zauważ, że trapez jest równoramienny, a co za tym idzie - można go wpisać w okrąg. Przyjmijmy bez straty ogólności, że \(\displaystyle{ AC}\) jest dwusieczną \(\displaystyle{ \angle{BAC}}\). Wobec tego z tw. o kątach wpisanych opartych na łuku tej samej długości wnosimy, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}=|BC|=|CD|=3}\) co daje nam sprzeczność.
ODPOWIEDZ