Obliczyć boki trapezu równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
vego24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Obliczyć boki trapezu równoramiennego

Post autor: vego24 »

W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej. Przekątna trapezu jest dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie. Obliczyć długośći boków trapezu wiedząc, że jego pole jest równe \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\).

Także podstawy to \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{2} a}\). Jedyne co zrobiłem to wyliczyłem h ze wzoru na pole czyli:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3} = \frac{a+ \frac{1}{2}a }{2}*h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3}}{a}}\)

No i nie mam koncepcji jak dalej to liczyć. Pewnie ta dwusieczna ma mi coś dać, ale nie wiem co. Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Obliczyć boki trapezu równoramiennego

Post autor: Justka »

Wsk. Krótsza podstawa i ramioma trapezu mają taka samą długość.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczyć boki trapezu równoramiennego

Post autor: piasek101 »

a wynika to z ... (,,pobaw" się katami - właśnie tą dwusieczną trzeba gdzieś wpakować).
ODPOWIEDZ