Skala jednokładności

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kubas1304
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 cze 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna

Skala jednokładności

Post autor: kubas1304 »

Są dwa okręgi opisane wzorami \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=0}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x=0}\).
Wyznacz środki okręgów oraz skalę jednokładności.

Środki okręgów wychodzą mi \(\displaystyle{ S(0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ S'(2,0)}\)
Problem jest natomiast taki, że aby obliczyć skalę jednokładności muszę podzielić promień jednego okręgu przez promień drugiego okręgu, co jest niewykonalne ponieważ wychodzi wtedy działanie \(\displaystyle{ \frac{2}{0}}\)

Zadanie miałem na sprawdzianie więc czy ja coś źle robię, czy to zadanie jest schrzanione?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Skala jednokładności

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2} = 0}\) - to nie jest równanie okręgu
ODPOWIEDZ