Podaj długośc boku w rombie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mistakers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 lut 2009, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Podaj długośc boku w rombie

Post autor: mistakers »

Czesc,
mam problem z tym zadaniem:

Długośi przekątnych rombu wynoszą \(\displaystyle{ d _{1}=6 cm}\) oraz \(\displaystyle{ d _{2} =2 \sqrt{3}cm}\). Olicz długośc boku rombu oraz miarę kąta ostrego zawartego między bokami.

Mam problem bo nie wiem ile wynosi kąt, miałbym chociaż podana jedną wartośc to bym z wartości trygonometrycznych obliczył a tak lipa. Jak ktoś wie jak to rozwiązac to pisac, będe bardzo wdzięczny.
pozd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podaj długośc boku w rombie

Post autor: piasek101 »

Przekątne przecinają się na połowy i pod kątem prostym.
Przekątne leżą na dwusiecznych kątów rombu.
Trójkąt prostokątny (ćwiartka rombu) da się rozwiązać - masz (prawie) dane dwa jego boki.
Awatar użytkownika
mistakers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 lut 2009, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Podaj długośc boku w rombie

Post autor: mistakers »

To to ja wiem ale połowa z \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) to ile wynosi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Podaj długośc boku w rombie

Post autor: piasek101 »

Traktuj \(\displaystyle{ \sqrt 3}\) jak przedmiot np. kanapkę.

Ile to połowa z dwóch kanapek ?
ODPOWIEDZ